Slabesti cu frunze de dud. Dudul este un arbore cunoscut si sub denumirea de agud, ale carui frunze constituie hrana viermilor de matase; dar si ele, si alte parti ale arborelui sunt utilizate in fitoterapie pentru efectele benefice in unele afectiuni. Organele vegetale utilizate in medicina populara sunt frunzele tinere, fara petiol, fructele mature si proaspete si scoarta ramurilor tinere, stransa primavara. Frunzele au efecte antidiabetice, antidiareice, astringente, hipoglicemiante. Fructele coapte au proprietati diuretice, laxative, depurative, antiscorbutice, alcalinizante, sudorifice, tonice, racoritoare. De asemenea, fructele necoapte au proprietati astringente si antidiareice.
Ceaiul din frunze de dud reprezinta si o solutie pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus. Se folosesc doar frunzele de dud uscate. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de frunze la 250 de ml de apa clocotita; se consuma dupa fiecare masa, iar pentru un gust si mai placut poate fi indulcit cu miere. Frunzele (ceai) mai actioneaza in prevenirea si in combaterea urmatoarelor boli: diaree, diabet zaharat, gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, boli de ficat, enterite acute; afectiuni pulmonare, tuse, gripa raceala, angina; astenie, nevroze, insomnii; distrofii ale miocardului, hipertensiune arteriala; tulburari metabolice, obezitate; variola, rujeola; afectiuni ale gatului, stomatite, faringite, afte bucale. Fructele coapte, consumate ca atare, sunt eficiente contra scorbutului, in diateza hemoragica si in constipatie.
Busuioc si levantica pentru nopti linistite. Nu vorbim despre insomnia cauzata de canicula ori de luna plina, ci despre amenintarea nocturna (si nu numai) reprezentata de „sangerosii” nostri inamici abia vizibili, tantarii. Odata cu cresterea temperaturilor, se amplifica si aceasta problema specifica sezonului. Medicii atentioneaza ca aceste insecte sacaitoare, in afara micilor rani provocate de intepaturi, ne pot introduce in organism diferite infectii. Pentru a lupta cu tantarii, in primul rand trebuie protejate locuintele: ferestrele sa aiba plase speciale, iar in cazul in care nu este posibil sa se inchida toate caile de acces, se va recurge la… nimicirea in masa a insectelor. In acest scop pot fi folosite lampile insecticide sau fumigatoare electrice.
De mentionat ca tantarii sunt atrasi de cele mai multe mirosuri, de aceea se recomanda evitarea folosirii cosmeticelor aromatizate. De asemenea, sa se poarte haine de culoare deschisa, deoarece culorile intunecate atrag tantarii. Zilnic, sa se consume vitamina B12, datorita careia tantarii va vor ocoli. Tantarii nu suporta nici mirosul de vanilie, usturoi si uleiuri eterice.
Tot ca remedii „antitantari”, se recomanda ungerea pielii cu ceai de busuioc, vetrice, menta-pisicii, lavanda. In cazul intepaturilor, locul respectiv nu trebuie frecat: acestea pot provoca umflaturi si iritatii, dar si diferite infectii. Pentru a elimina inflamatia si a dezinfecta rana se recomanda aplicarea unei solutii de otet, acid salicilic dizolvat, sare si ulei de arbore de ceai, care, totodata, va alunga si alti agresori.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii