Nutritionistii ne avertizeaza ca aproximativ 90 la suta dintre bolile noastre au ca origine o proasta alimentatie. Cercetari recente detaliaza sustinând ca alimentatia corecta tine cont si de anotimp. Astfel, mai ales vara, modul in care ne hranim are efecte majore, imediate, asupra organismului. Alimentele ingerate ne pot obosi sau revigora organismul, in functie de cât si când mâncam. In primul rând, regula de aur pentru vara stabileste sa bem zilnic cel putin doi litri de lichide, pentru a reface rezervele de saruri minerale ale organismului. Altfel, riscam sa dobândim o anemie severa. La fel de importante pentru organism sunt legumele si fructele proaspete si cerealele.
Trebuie evitate carnea si, in general, grasimile, care vara nu se asimileaza bine si obosesc suplimentar organismul. Este de preferat sa se consume peste, care are un efect benefic asupra organismului. Se recomanda, de asemenea, evitarea zaharurilor concentrate, ca de exemplu ciocolata.
Accentuam, din nou, faptul ca deshidratarea este foarte periculoasa. In afara anemiilor, ea poate duce la lesinuri, dar ne poate face si mai nervosi si irascibili. Aceleasi cercetari ale nutritionistilor au stabilit si corelatii surprinzatoare intre principalele sisteme ale organismului si diverse alimente, benefice sau, dimpotriva, nocive.
Aparatul respirator, implicit plamânii nu agreeaza sucurile carbogazoase cu coloranti, conservantii din aceste bauturi, sulfitii din conserve si nici berea. Reactioneaza pozitiv la citrice, somon, usturoi, nuci, produse lactate.
Aparatul digestiv este atacat de bauturile gazoase, de fasole, mazare, usturoi si piper. In schimb agreeaza pâinea integrala, cerealele complete, murele, perele, smochinele, pestele, soia, caisele, bananele si morcovii.
Aparatul genital reactioneaza negativ la alimente precum margarina, untul, sarea, zaharul, bauturile alcoolice, in general si berea, in special. Sunt recomandate: mango, carne slaba de vita, sardine, pere, sfecla rosie, naut, ceapa, coacaze.
Sistemul osos si cel muscular resping mezelurile, grasimile animale, pâinea fara drojdie. Se recomanda: peste gras, mamaliga, banane, afine, pâine de secara.
Creierul si sistemul nervos reactioneaza nefavorabil la brânzeturi, ciocolata, alcool, cafea, zaharuri. Se recomanda: carne de curcan, fulgi de ovaz, lapte, carne slaba de vita, busuioc, sardine, sfecla rosie, susan, musetel. Alimente periculoase pentru inima si aparatul circulator al organismului sunt considerate: margarina, untura de porc, untul, sarea, zaharul, cafeaua. Se recomanda: mere, cereale integrale, peste, ulei de masline, usturoi, morcov, soia, patrunjel, nuci, fulgi de ovaz.
Pentru rinichi si aparatul urinar nu sunt recomandate: organele (ficat, inima, rinichi, creier), condimentele, cafeaua. Sunt benefice insa telina, sucurile naturale, usturoiul, iaurtul, sfecla rosie, pâinea integrala, pestele, orezul, papadia.
In final, daca am da crezare totala acestei ipoteze a nutritionistilor si am respecta preferintele fiecarui sistem al organismului, ar aparea destul de complicata alegerea alimentatiei ideale.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii