Arsura solara
Vara, parintii tin cu orice pret ca odraslele lor, chiar si cele mai mici, sa beneficieze de soare, sa se bronzeze. Si totusi lasat pe plaja neprotejat cu unguente sau de o îmbracaminte sumara si fara palarioara, micutul poate suferi arsuri solare.
Radiatiile ultraviolete fac posibil ca portiunile neprotejate ale corpului copilului sa ia culoarea rosu intens, sa fie sensibile la atingere si nu rareori sa fie acoperite cu mici pustule, pline cu lichid incolor. Zonele respective se tumefiaza, copilul cu arsuri solare devine iritat ori trist, are febra, dureri de cap (cefalee) si cel mai adesea acuza stari de greata si de voma. Mai mult, este „scuturat” de frisoane si – dupa câteva zile – apare alergia.
Ca masuri preventive, mamele sunt sfatuite sa nu lase copilul în bataia soarelui, pentru ca afectarea tegumentului, la vârste mici, creste riscul aparitiei, mai târziu, a melanomului (tumora maligna). Asadar, o data adus la mare sau în oricare zona însorita din tara, copilul mic trebuie expus treptat la soare. Mai întâi, micutul, trebuie tinut la umbra iar expunerea la soare va fi crescuta zilnic cu 3-4 minute, pâna la cel mult o jumatate de ora.
Si totusi, daca arsura s-a produs, puneti pe zonele atacate comprese reci, care amelioreaza durerea. Cu efecte deosebit de benefice pot actiona si unguentele sub forma de geluri si lotiuni. În toate cazurile, dupa fiecare baie în mare, este obligatoriu un dus, acolo, pe plaja, altfel cristalele de sare, ramase pe piele, înlesnesc producerea arsurii solare.
Insolatia
Mai expusi sunt sugarii si copiii mici, carora caldura solara le poate cauza soc termic si insolatie. Uneori, aceste fenomene pot duce la pierderea cunostintei si chiar la moarte.
Capul copilului afectat de insolatie este fierbinte, pielea corpului este rece iar simptomele acestea sunt însotite de: stari de agitatie, greturi, varsaturi si lipotimie. Mai mult, pacientul, care a suportat o insolatie, devine palid. Ca prime masuri, mama ori însotitorul copilului trebuie sa-l aseze la umbra, culcat pe spate, cu capul sprijinit mai sus pe un rulou pus sub umerii bolnavului; copilul trebuie racorit cu comprese reci plasate în zona cefei si frecat cu cuburi de gheata.
Daca bolnavul este inconstient, asezati-l în decubit lateral, verificati-i respiratia iar la încetarea acesteia, faceti-i respiratie artificiala (gura la gura). O data ce bolnavul si-a revenit, este constient, dati-i sa bea lichide reci. În urmatoarele ore supravegheati foarte atent copilul, pentru ca el poate face o recadere. Deshidratarea, transpiratia exagerata, voma si diareea pot favoriza insolatia. Când cel care a suportat o stare de insolatie cade într-un fel de lesin, prezentarea urgenta la medic este absolut obligatorie.
Comentarii