Sentimentul injustitiei apare la vârste mici si evolueaza cu trecerea anilor. Poate surveni de la 4 ani, când copilul se poate revolta ca „are mai putine" bomboane, sau jucarii decât fratele, sau ca drepturile sale nu sunt respectate. Sentimentul injustitiei este însotit adesea de gelozie sau rivalitate: primul nascut are drepturi în plus pentru ca este mai mare, mezinul nu este certat pentru ca este mai mic.
Astfel de concesii i se par copilului mari nedreptati, motiv pentru care se simte neaparat si se întreaba daca nu cumva parintii nu îl iubesc destul.
– Pentru a ajuta un copil ce sufera din acest motiv, psihologii spun ca trebuie sa i se demonstreze cât mai des ca el este iubit pentru ceea ce reprezinta el, nu pentru ceea ce face. Copilul va dezvolta astfel încrederea în sine.
-E bine sa evitati egalitatea absoluta între copii: numarul egal de cadouri, dimensiunea prajiturilor etc. Recomandabil ar fi sa se explice cauza diferentelor. Acestea sa fie corelate cu reguli clare pe care copilul sa le cunoasca, fiind determinate în principal de vârsta si de micile sau marile sale performante.
Sentimentul de a fi nedreptatit se va deplasa în lumea scolara. De exemplu pedepsirea colectiva cu diminuarea notei pentru ca profesorul nu cunoaste vinovatul, sau scaderea notei pentru întârzierea la ore vor incita copilul sa se revolte.
Ce este de facut?
-Psihologia recomanda discutia cu copilul pentru a-l face sa admita si idei diferite de ale sale. u Chiar în situatiile în care copilul ar avea dreptate, nu criticati profesorii pentru a nu le stirbi autoritatea. Utila ar fi discutia pentru a deprinde regulile sociale.
-Pentru a-l ajuta, daca într-adevar profesorul este nedrept, trebuie sa interveniti. Copilul nu se va simti singur si, mai mult, îl veti ajuta sa se exprime, sa-si apere drepturile, sa-si dezvolte curajul.
La adolescenti sentimentul injustitiei are doua noi câmpuri de actiune: constatând diferente de educatie în familie adolescentul va gasi motive pentru diverse revendicari. Apoi, la aceasta vârsta se descopera inechitatile sociale, motiv de revolta pentru ei si pentru ceilalti.
Comentarii