• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » O maladie cu o larga arie de raspândire

O maladie cu o larga arie de raspândire

14 ianuarie 2000
in Frumusete
A A

Enteropatia glutenica are o larga arie de raspândire si aproape ca nu exista zona geografica în care sa nu fie întâlnita.

Exceptie face populatia indigena africana. Incidenta bolii este însa variata: 1/300 în Irlanda, 1/1100 în Anglia, 1/2500 în regiunea pariziana, 1/3250 în Australia, 1/6500 în Suedia. La noi în tara, desi incidenta bolii este tot mai frecventa, nu s-a facut o centralizare a cazurilor de subiecti cu intoleranta la gluten. Anchetele familiale, efectuate la bolnavii cu enteropatie glutenica au evidentiat aglomerarea familiala a bolii si au deschis drumul cercetarilor genetice. Factorul ecologic nociv este reprezentat de fractiunea proteica a cerealelor – grâu, secara, orz, ovaz – si anume glutenul. Glutenul are doua componente: gliadina si glutenina cu particularitati distincte. Ambele fractiuni sunt nocive pentru subiectii cu enteropatie glutenica la care produc malabsorbtii sau alteratii morfologice ale mucoasei intestinale. Totusi actiunea nociva cea mai mare o are gliadina. Se apreciaza ca pentru întretinerea manifestarilor chimice si morfologice sunt suficiente 3 g gliadina pe zi.
           În lume, cercetarile de genetica vegetala au facut prosibila obtinerea unei varietati de grâu, la care absenta cromozomului 6A determina posibilitatea producerii unei faini netoxice pentru subiectii cu enteropatie glutenica (Kasarda si colab. 1978).
           Toate cercetarile converg spre concluzia ca agentul nociv din gluten este ultrafiltrabil si termostabil, ca are o greutate moleculara mai mare de 2000 si este de natura peptidica.
           O ipoteza alternativa asupra toxicitatii glutenului a fost emisa de cercetatorii irlandezi care considera ca principiul toxic ar fi fractiunea glucidica legata covalent de gliadina. Dupa unele cercetari s-a stabilit ca boala induce un raspuns imunologic anormal, ca urmare a unei erori genetice. Printre modificarile esentiale ce apar la enteropatia glutenica mentionam:
           – modificarea vilozitatilor intestinale (care apar scurtate, largite si aplatizate), cu implicatiile sale (reducerea suprafetei absorbative);
           – modificarea concentratiei si distributiei enzimelor celulare;
          – modificarea profilului hormonal cu implicatii în desfasurarea metabolismului s.a.
          
          Enteropatia glutenica la copii se manifesta prin tulburari ale apetitului, alternanta de diaree si constipatie, scaderea greutatii corporale, tulburari de comportament, crize de deshidratare repetate s.a.
          
          Exista si enteropatia glutenica a adultului cu cele trei forme:
          – clasica – cu manifestari predominant digestive;
          – minima – cu forme digestive usoare sau putin exprimate;
          – latenta – sugerata de dermatita herpetiforma (afectiune cutanata veziculara).
          
          Dupa stabilirea diagnosticului, excluderea glutenului si corectarea dezechilibrelor biologice provocate de sindromul malabsorbtiv, majoritatea subiectilor nu mai necesita masuri medicale deosebite.
          În schimb enteropatia glutenica nerecunoscuta si netratata are o evolutie nefavorabila cu expresie clinica si etiologica severa. Exista situatii în care atât în cazurile netratate cât si in cele tratate dar care nu raspund pozitiv la tratament, pot aparea complicatii cum ar fi ulceratii intestinale, tulburari endocrine, neuropsihice, leziuni osoase. Alte detalii despre aceasta maladie severa, despre regimul impus si, mai ales, despre preparatele Laboratorului de Nutritie Umana, saptamâna viitoare.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Supa de limba à la grec

Urmatorul Articol

Daca într-o noapte de iarna un calator…

Articole Similare

Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Femina Club

Naturalete si stralucire

6 octombrie 2025

Mai ales acum, toamna, suntem ademenite de savoarea strugurilor. Dar daca vom...

Femina Club

Solutii valoroase

23 septembrie 2025

Plantele medicinale furnizeaza solutii valoroase si pentru întretinerea frumusetii tenului. Cele cu...

Femina Club

Par stralucitor

17 septembrie 2025

Din pacate parul vopsit, foarte frumos dupa tratamentul aplicat, dupa cateva spalari...

Femina Club

Look proaspat

1 septembrie 2025

Vara cu temperaturi ridicate confera mai multa sensibilitate pielii. In aceste conditii...

Femina Club

„Dusmanii” parului

25 august 2025

Vara, cu soare, vacante la mare, cu mult timp petrecut în aer...

Urmatorul Articol

Daca într-o noapte de iarna un calator...

Universul de dinaintea Universului

Mesajele astrale ale Alexandrei Badea

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

9 octombrie 1859 – S-a nascut Alfred Dreyfus, victima celei mai mari erori judiciare

15 octombrie 2025

Alfred Dreyfus a fost un ofiter francez de origine evreiasca, cunoscut în...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai palpitante filme despre supravietuire

15 octombrie 2025

Filmele de supravietuire au fascinat dintotdeauna publicul prin povestiri intense despre lupta...

Citeste mai departe
Blitz

Obiecte cu poveste

15 octombrie 2025

O parte esentiala a patrimoniului etnografic, teascurile pentru presat struguri vor putea...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 13-19 octombrie 2025

15 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta perioada aveti sansa de a clarifica si explica...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.