Este un adevar ce nu mai trebuie demonstrat acela ca obrazul fiecarei femei este o "oglinda"fidela a meniurilor preferate. Altfel spus, daca un ten cenusiu, tern, ridat abundent ne arata cu certitudine ca suntem in fata unei fumatoare, exista si indicii referitoare la insuficienta vitaminelor si mineralelor necesare organismului.
Mai trebuie spus ca aceste elemente joaca un rol esential de-a lungul intregii vieti, dar de-a lungul timpului nevoile se schimba. Fiecarei vârste ii sunt necesare cantitati diferite. Astfel, intre 20 si 40 de ani pentru frumusetea pielii, dar si pentru stimularea sistemului imunitar este foarte importanta vitamina A care este prezenta in produsele de origine animala (lapte, unt, galbenus de ou, ficat si peste gras) si in fructe si legume. 200 g de spanac, sau 3 galbenusuri de ou, sau 50 g de caise proaspete asigura cantitatea zilnica recomandata.Vitamina B9 sau acidul folic asigura cresterea si reinnoirea celulelor. 200 g de pepene, sau 50 g de brocoli crud, sau 35 g ficat de pasare asigura necesarul zilnic. Fierul asigura oxigenarea celulelor organismului, iar 14 mg reprezinta ratia zilnica necesara. Organismul il extrage din produse de origine animala, legume uscate si din cereale.
Dupa 40 de ani creste necesarul de vitamine (in special C si D) si seleniu. Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si previne maladiile cardiovasculare, in vreme ce vitamina D fixeaza calciul si permite evitarea problemelor de decalcifiere. Seleniul intretine tineretea membranelor celulare si productivitatea glandei tiroide.
Toate aceste elemente se gasesc in fructe si in legume proaspete, peste gras, galbenus de ou si ficat, in cereale. Grija pentru frumusete este asigurata asadar de grija pentru o alimentatie completa.
Comentarii