1 kg salau, 1 morcov, o telina, 1 dovlecel, 2-3 cartofi, 2 rosii, 100 g fasole verde, 100 ml ulei, o lamaie, verdeata, sare.
Legumele se curata, se spala, se pun la fiert in apa clocotita si cand sunt gata, se adauga salaul, curatat si spalat, 50 ml ulei si se sareaza dupa gust. Dupa ce a fiert si pestele (15 minute), se asaza pe un platou impreuna cu zarzavaturile. Deasupra se orneaza cu felii de rosii, se toarna uleiul amestecat cu zeama de lamaie si se presara verdeata. Se serveste rece.
Sufleu de mere
1,5 kg mere, 120 g unt, 8 oua, 250 g zahar, 100 ml vin alb, esenta de vanilie.
Merele se curata, se dau pe razatoare, se pun intr-o cratita cu zaharul, esenta si vinul. Se tine vasul pe foc, pana ce vinul scade si merele se inmoaie. Se paseaza merele si se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu galbenusurile, se incalzesc din nou, se ia vasul de pe foc si se amesteca in continuare, pana ce se raceste. Se adauga la compozitie albusurile batute spuma, se pune compozitia intr-o forma de tort unsa cu unt. Se da vasul la cuptor cu foc iute, pana ce se rumeneste sufleul.
Comentarii