Problema culorii ochilor si a modului in care este transmisa de la parinti la copii a fost subiect de dezbateri, timp de decenii printre geneticieni. Conform legilor lui Mendel (1822-1884, fondatorul geneticii), culoarea ochilor poate fi mostenita in mod similar modului in care mostenim culoarea parului. De multe ori privirea unei persoane tradeaza nenumarate lucruri despre ea. Chiar daca prin vorbe nu prea reusim sa spunem ce simtim, ochii sunt cei care arata in mod inexplicabil sentimentele si starea noastra interioara. Culoarea si expresia ochilor joaca un rol principal in stabilirea unei relatii. Numeroase cercetari stiintifice, intreprinse de-a lungul anilor, au demonstrat ca exista o legatura stransa intre culoarea ochilor si trasaturile de personalitate ale fiecarui individ.
Ce calitati si defecte ascunde culoarea acestora? Psihologii au descris anumite aspecte comportamentale ale persoanelor, bazandu-se pe reactiile oculare. Astfel, daca o persoana nu ne priveste drept in ochi cand trebuie sa dea un raspuns, asta inseamna ca, probabil, nu e in totalitate sincera. De asemenea, starile de extrema bucurie sau furie sunt reflectate prin intensitatea stralucirii ochilor. Asadar, ochii sunt imaginea reflectata a emotiilor noastre. Pentru iridologi (cei care se ocupa cu studiului irisului), ochii sunt oglinda sanatatii interioare.
Individualitatea marcata de culoarea ochilor
O alta abordare de analiza arata ca, in functie de culoare, ochii sunt indicatori ai personalitatii si abilitatilor noastre. Culoarea ochilor reflecta individualitatea si depinde in intregime de conformatia genetica a fiecarui individ in parte. Pe parcursul cercetarilor, oamenii de stiinta si-au dat seama ca ochii reflecta trasaturi de personalitate ale indivizilor prin culoare. Astfel, ochii caprui simbolizeaza inteligenta, ochii albastri ne arata un caracter bland, cei verzi o personalitate inselatoare, iar cei negri, pasiune si dragoste de viata. Aceasta legatura dintre culoarea ochilor si personalitate i-a cam surprins pe cercetatori dar le-a dat un imbold in a face studii mai amanuntite, demonstrand, spre exemplu, ca persoanele cu ochii de culoare inchisa au abilitati sociale si de comunicare mult mai dezvoltate decat cele ce au culoarea deschisa, pe cand cele cu ochii albastri vor fi mai buni strategi.
Atractia partenerilor
Dupa multe studii, stiinta confirma: barbatii sunt atrasi de femei care le seamana. Culoarea parului, a ochilor dar si forma nasului si trasaturile fetei, sunt elemente care duc la atractia partenerilor. Un grup de cercetatori de la Institutul pentru stiinte ale evolutiei din Montpellier (ISEM), ocupandu-se mai cu atentie de trasaturi care nu prezentau un avantaj deosebit in privinta selectiei genetice, spre exemplu, culoarea ochilor, grosimea buzelor sau a sprancenelor, au reusit sa demonstreze doua ipoteze evolutive. Prima se refera la omogamie, fenomen observat mai ales la multe specii de animale, care face ca unii indivizi sa aiba tendinta de a alege parteneri apropiati de ei din punct de vedere genetic, mai pe inteles spus, care le seamana, iar a doua este asa-numita "nesiguranta a paternitatii".
Oamenii de stiinta au solicitat mai intai unui numar de aproximativ 100 de barbati sa aleaga din fotografii figuri de femei pe care le considerau atragatoare. Din rezultatele publicate de revista PLoS One, rezulta ca barbatii au ales de preferinta figuri cu care au in comun anumite trasaturi. Analizand si fotografii cu cupluri reale, care aveau cel putin un copil, oamenii de stiinta au concluzionat ca aceste preferinte genetice au influenta asupra alegerii partenerului. Echipa de cercetatori de la ISEM continua sa analizeze importanta omogamiei in alegerea unui partener, mai ales daca descendentul unui cuplu apropiat din punct de vedere genetic prezinta vreun avantaj evolutiv.
Ochii sunt, dupa cum sustin unii specialisti, oglinda sufletului.
IOANA FLORIA
Comentarii