750 g fasole fideluta, 3 linguri unt, 2 linguri faina, 1/2 ceasca lapte sau apa, 2 linguri brânza, 3 oua, sare.
Se curata fasolea si se fierbe în apa clocotita cu putina sare. Se scurge, se pune cu unt într-un vas si se lasa sa se raceasca. Separat se calesc doua linguri nu prea pline cu faina, în doua linguri de unt topit, fierbinte. Se amesteca, fara sa se rumeneasca si se sting cu lapte sau cu apa. Se lasa sa fiarba pâna se îngroasa bine si se desface de pe cratita. Se da la o parte. Când compozitia s-a racorit putin, se adauga brânza rasa si galbenusurile puse pe rând. Se potriveste de sare. La sfârsit se pun albusurile batute spuma. Se toarna compozitia peste fasole, se stropeste cu unt, se presara brânza, se da la cuptor o ora.
Salata de toamna
1 kg gogosari, 500 g kapia, 3 castraveti, o conopida, o telina.
Pentru sos: 500 ml otet, 1 litru apa, 250 g zahar sau miere, o lingura sare mare, 4 catei usturoi, o lingura piper boabe, o lingura boabe de mustar.
Toate legumele se spala si se taie suvite, apoi se pun într-un vas încapator si se amesteca bine. Se prepara sosul punând ingredientele într-un vas care se da la foc, iar când clocoteste, se adauga legumele si se lasa sa dea 3-4 clocote. Se scot din sos, se pun în borcane, fara sa se preseze, apoi se adauga pâna la completare sosul, se pun capacele bine si se lasa cu gura în jos. Dupa câteva ore borcanele se pot aseza în camara. Salata poate fi servita dupa 2-3 zile.
Comentarii