Desi multi oameni au impresia ca anticii erau „primitivi” in materie de bauturi alcoolice, stiind sa realizeze doar vin si bere, descoperirile arheologice contrazic aceasta opinie: stramosii nostri cunosteau si produceau o multime de alte licori bahice, dintre care putine mai sunt astazi cunoscute.
Pulque
Probabil cea mai veche bautura mexicana, pulque este stramosul mult mai modernei tequila, fiind facuta insa nu prin distilarea, ci prin fermentarea sevei de agava. Potrivit legendelor locale, aceasta bautura slab alcoolizata, de culoarea laptelui, ar fi fost inventata de zei si daruita oamenilor. Ea era produsa inca de acum 4.000 de ani, fiind folosita in ritualuri religioase, pentru a-i ajuta pe preoti sa intre mai usor in transa.
Conditum
Este vorba de un vin roman indulcit cu miere si fiert la foc domol. El a ramas o bautura populara si in primele secole ale epocii bizantine. Singura reteta antica pastrata provine din manualul de gastronomie al lui Apicius – era o varianta recomandata calatorilor, ca stimulent, si continea si boabe de piper.
Vinul falernian
Provenit din provincia Campania, vinul falernian era unul dintre cele mai apreciate bauturi din epoca romana. Pliniu cel Batran pretinde ca acest vin era bun de baut numai dupa ce era tinut la invechit, in butoaie de stejar, cel putin 15 ani. Cu un continut de alcool extrem de ridicat, el era, ne asigura acelasi Plinius, singurul vin care se aprindea daca venea in contact cu flacarile.
Shedeh
Aceasta licoare egipteana apare intr-un singur text antic incomplet, pe un papirus, si de aceea istoricii nu pot spune ce continea, de fapt. Unii afirma ca era facuta din struguri, ca vinul clasic, altii ca era fermentata din rodie, filtrata si incalzita. Cert este ca licoarea era foarte apreciata – in mormantul lui Tutankhamon s-a gasit o amfora care continea acest tip de lichior.
Soma
Soma apare in Rigveda – o serie de texte religioase din India antica. De fapt, Soma era numele unui zeu si totodata al unei plante din care se producea o bautura alcoolica avand efect halucinogen.
Zeul Soma era considerat de vechii indieni vindecator divin, figura lui fiind legata de Luna si de fertilitate. Bautura era produsa din seva stoarsa din tulpina plantei, combinata cu lapte si apa. Ea era consumata la festivaluri religioase, oferind credinciosilor hindusi viziuni extatice.
Kykeon
O bautura psihedelica din Grecia antica, aceasta era asociata cu „misteriile”, rituri stranii si initiatice dedicate de obicei zeitei holdelor, Demetra. Nu se cunoaste compozitia certa a kykeon, dar se pare ca bautura continea un amestec de vin, branza fermentata si grau mucegait – se pare ca mucegaiul provoca efectele psihedelice.
Posca
Poate cea mai neobisnuita bautura alcoolica romana, posca era de fapt un vin acrit sau pe cale sa se transforme in otet, la care se adaugau anumite ierburi, pentru a-i oferi un gust mai placut. Bautura era foarte apreciata de soldati, avand efecte energizante si se pare ca unii generali romani preferau sa o bea, in detrimentul vinului clasic, spre a atrage simpatia soldatilor lor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii