Dictatorul nazist Adolf Hitler a fost un veritabil „geniu al Raului”. Desi probabil numele de Hitler va ramane in istorie ca unul dintre cele mai hulite, totusi trebuie amintit ca nu toti membrii familiei Fuhrerului au fost adepti neconditionati ai acestuia. Unul dintre ei, chiar nepotul dictatorului, a luptat impotriva nazismului cu arma in mana…
Un oaspete la cina
Este vorba despre William Patrick Hitler, Willy pentru cunoscuti, fiul fratelui vitreg al lui Hitler, Alois, si al primei sotii a acestuia, Bridget Dowling, o chelnerita de origine irlandeza. Cei doi s-au cunoscut la o cursa de cai, la Dublin, in 1909, si apoi s-au mutat la Liverpool. Aici a venit pe lume, pe 12 martie 1911, William, caruia in copilarie parintii ii spuneau „Paddy”.
Familia Hitler a locuit intr-un modest apartament, in cladirea cu mai multe etaje de pe 102 Upper Stanhope Street, cladire distrusa, ca o ironie a sortii, in utimul raid intreprins asupra orasului Liverpool, pe 10 ianuarie 1942, de catre aviatia germana. Atunci cand micutul William nu implinise inca un an, parintii sai au primit un oaspete surpriza: nimeni altul decat viitorul cancelar al Germaniei, Adolf Hitler, unchiul lui Paddy, fugit din Austria natala de teama incorporarii.
Desi multi istorici dezavueaza aceasta ipoteza, totusi ea se bazeaza pe marturiile lui Bridget Dowling, care avea, se pare, o afectiune deosebita fata de Hitler, pe care-l numea adesea, in scrisorile sale, „dragul meu cumnat Adolf”.
„Blestemul numelui”
In 1914, Alois s-a intors in Germania, abandonandu-si familia si lasandu-l astfel pe William in grija mamei. Desi nu erau divortati oficial, intrucat Bridget, fiind o catolica ferventa, nu voia sa auda de divort, Alois s-a recasatorit in Germania, dar a pastrat legatura, prin scrisori, cu Bridget. In 1925, el i-a cerut astfel sa-i permita lui William sa-l viziteze, dar femeia nu-si va da acordul decat in 1929, cand baiatul a devenit major. Interesant e faptul ca, din al doilea mariaj, Alois a mai avut un fiu, Heinz Hitler, care a devenit un nazist inflacarat, cazand, in 1943, in mainile rusilor, pe front, si decedand ulterior, in captivitate. In 1933, William Patrick Hitler a simtit pentru prima data ce inseamna „blestemul numelui sau”: cand Hitler a ajuns la putere, amenintand Marea Britanie si Franta cu un nou razboi, patronul l-a dat afara, astfel incat tanarul a fost nevoit sa se reintoarca in Germania. La rugamintea tatalui, Alois, frate vitreg cu Hitler, dictatorul i-a facut rost de o slujba bine platita la banca. Dar William, care era o fire indisciplinata si voluntara, nu a rezistat prea mult solicitarilor noului sau post, asa ca a inceput sa munceasca pe cont propriu, ca vanzator de masini, fara un program fix.
Hitler avea un bunic evreu!
Dezamagit de lipsa banilor, William Patrick a continuat sa-i ceara unchiului sau o slujba mai bine platita si mai putin solicitanta, amenintand, se pare, ca altfel va da in vileag amanunte picante din viata familiei Hitler, mai precis faptul ca tiranul care tuna si fulgera impotriva evreilor avusese un bunic evreu! Fuhrerul i-a promis ca ii va oferi aceasta slujba, cu conditia sa renunte oficial la cetatenia britanica. Temandu-se de o cursa, William a intrat in panica si a fugit din Berlin, refugiindu-se peste Canalul Manecii. Abia ajuns la Londra, a scris un articol in revista Look, intitulat „De ce imi urasc unchiul”. In 1939, impreuna cu mama sa, William a plecat in Statele Unite, spre a tine o serie de conferinte, la invitatia magnatului William Randolph Heartst.
Profetul care striga in desert
In toate discursurile sale, William Hitler perora cu inversunare contra ilustrului sau unchi, avertizand ca acesta nu va intarzia sa declanseze o conflagratie fara precedent. Americanii il ascultau cu interes dar, fiindca nu prea pricepeau cum ar putea Hitler, din Germania, sa declanseze un razboi care sa-i ameninte si pe ei, aflati la mii de kilometri distanta, il priveau mai mult ca pe o curiozitate. Si totusi, avertismentele sale se vor dovedi profetice, odata cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, la 1 septembrie 1939.
In 1942, dupa intrarea Statele Unite in razboi contra tarilor Axei, William s-a prezentat la un birou de recrutari, pentru a fi incorporat ca voluntar, dar a fost respins. Ii va trimite o scrisoare presedintelui Roosevelt, solicitandu-i inrolarea ca voluntar, dar demersul sau va ramane fara rezultat. Supravegheat permanent de FBI, el a fost considerat „curat” si in 1944 este admis in US Navy.
„Te cheama Hitler? Eu sunt Rudolph Hess!”
Se spune ca atunci cand a intrat in biroul de recrutari si s-a prezentat, ofiterul din fata sa l-a privit chioras, zicand: „Te cheama Hitler? Nu, zau, atunci eu sunt Rudolph Hess!” Si totusi, asa cum spuneam, William a fost recrutat in Marina americana, in speta in Naval Medical Corps, fiind activ pana in 1947. Folosindu-si cunostintele medicale dobandite in aceasta perioada, ulterior el va pune bazele unei mici afaceri, deschizand un laborator care efectua analize de sange pentru spitale.
Dupa casatoria cu o femeie cu douazeci de ani mai tanara, Phyllis Jean-Jacques, nascuta in Germania in 1923, William a cautat sa se scufunde in anonimat, schimbandu-si numele in Stuart-Houston, si s-a mutat in Long Island, New York. Primul copil al lui si al lui Phyllis se va naste in 1949 si va fi numit Alexander Adolf! Vor urma alti trei baieti, Louis, Howard si Brian. William Patrick Hitler a decedat in 1987, fiind inmormantat alaturi de mama sa, la Holy Sepulchre Cemetery din Coram, Ney York.
Critic sau admirator?
Howard Hitler a fost agent special in cadrul FBI, dar a decedat pe 14 septembrie 1989, intr-un accident rutier, fara sa aiba copii. In noiembrie 2004, mama lui, Phyllis, trecea si ea in lumea dreptilor. Nici unul dintre ceilalti trei frati, Adolf, Louis si Brian, nu are copii, – potrivit, se pare, unui pact secret incheiat intre ei, ceea ce inseamna ca, odata cu trecerea lor in nefiinta, stirpea lui Adolf Hitler se va stinge definitiv… Aparent, William Patrick Hitler a dezaprobat toata viata ideologia unchiului sau, desi a profitat cat a putut de pe urma acestuia si a faptului ca aveau acelasi nume. Cine a fost cu adevarat acest nepot al lui Hitler ramane o enigma. Un critic fervent al dictatorului nazist sau un admirator secret?
Este clar ca, desi in public n-a incetat sa-l condamne, in interiorul sau l-a simpatizat pe acest geniu malefic, de care, ca si milioane alte persoane a fost fascinat. Asta in ciuda faptului ca, potrivit unor surse din anturajul dictatorului nazist, acesta se plangea adesea de necazurile pe care William i le facea, mai ales de „dezertarea” lui la englezi si apoi la americani, numindu-l „dezgustatorul meu nepot”. Dar asta nu l-a impiedicat pe William sa dea primului sau nascut numele de Adolf si nu intamplator numele pe care si l-a ales, Stuart-Houston, este foarte similar cu cel al ideologului britanic Stewart-Houston Chamberlain, admirator fatis al lui Hitler si anti-semit inrait.
GABRIEL TUDOR
Comentarii