O buna parte a intelectualitatii germane din perioada dictaturii naziste si-a demonstrat opozitia pasnica fata de regimul de teroare instaurat de Hitler impotriva oricaror forme de opozitie. Adversitatea fata de militarismul si atrocitatile nazismului a cunoscut numeroase forme de manifestare in randul populatiei germane din acea perioada, cand Hitler instaurase domnia fricii.
Decapitarea rebelilor
Mai multi studenti ai Universitatii din München au fondat „Trandafirul Alb”, organizatie de opozitie pasiva fata de regimul celui de-al Treilea Reich, cu vederi intelectuale. Printre membrii fondatori ai miscarii studentesti au fost fratii Sophie si Hans Scholl, Christoph Probst, Willi Graf si altii carora li s-au alaturat si profesorul Kurt Huber si chiar si unii preoti si pastori. Motivele pentru care acesti entuziasti ai dreptatii si tolerantei au fost cat se poate de evidente, caci ei nu s-au bazat pe ipoteze si teorii, ci pe observarea directa a comportamentului militarilor germani fata de evreii din Germania si chiar si din Polonia (au vazut situatia ingrozitoare din ghetouri) si starea de fapt a razboiului. Studentii demascau ambitiile aberante ale lui Hitler si scoteau in evidenta catastrofa militara provocata armatei germane prin infrangerile de pe frontul din URSS (infrangerea de la Stalingrad).
In prima parte a activitatii, membrii Trandafirului Alb au redactat manifeste cu caracter intelectual (folosind in sprijinul ideilor anti-naziste citate edificatoare din Biblie, Dante, Novalis, Goethe etc.). Ei foloseau locatii discrete precum ateliere mecanice sau pivnite puse la dispozitie de simpatizanti. Din iunie 1942, cand activitatea a inceput sa fie mai intensa, si pana in februarie 1943, Trandafirul Alb a redactat si impartit sase manifeste. Zona preferentiala a fost, in prima perioada, sudul Germaniei (Bavaria) si Austria. Spre finele anului 1942 si inceputul lui 1943, studentii au incercat sa transforme zidurile Universitatii lor in spatiu de afisat ideile lor antinaziste.
Trebuie subliniat eroismul acelor tineri care activau in conditiile in care regimul lui Hitler era unul foarte dur si suspicios. Asa se face ca un informator l-a recunoscut pe unul dintre membrii care imparteau manifeste si l-a turnat la Gestapo. Astfel, la 22 februarie 1943 au fost executati prin decapitare primii trei membri prinsi de politia politica. Recompensa de 1.000 de marci a facut ca si ceilalti membri sa fie prinsi si executati prin ghilotinare in vara lui 1943. Opinia publica a aflat despre activitatea lor si cu ajutorul pilotilor americani care aruncau din avioane cópiile manifestelor ajunse in SUA prin Norvegia.
Astazi, toti membrii grupului intelectual de opozitie Trandafirul Alb sunt considerati eroi si li s-au ridicat statui, iar numele lor au fost date unor locatii importante din München. In 2006, scriitorul roman de origine evreiasca Mihail Sebastian a primit post-mortem Premiul Geschwister Scholl- Preiss.
PAUL IOAN
Comentarii