Una dintre cele mai importante confruntari din perioada Primului Razboi Mondial s-a desfasurat la Verdun (Franta), intre armata franceza si fortele armate ale Imperiului German. Marea batalie a durat aproape zece luni, de la 21 februarie 1916 si pana la 18 decembrie 1916. Conflictul a fost devastator pentru ambele tabere, caci s-au inregistrat oficial aproape 700.000 de morti. Pentru ambele natiuni, Verdun inseamna o terifianta pagina de istorie, cand au fost folosite peste 40 de milioane de proiectile de artilerie si la care au participat 75 de divizii franceze si 50 de divizii germane.
„Stalingradul Frantei”
Amploarea luptelor si numarul urias al victimelor l-au determinat pe istoricul militar englez Julius Thompson sa numeasca aceasta batalie „Stalingradul Frantei”. El spune ca, in constiinta ambelor natiuni combatante, Verdun starneste oroare la fel ca Batalia de la Somme (din 1916) pentru britanici. Motivul pentru care acolo s-a desfasurat o atat de apriga confruntare il reprezinta zona strategica a localitatii Verdun-sur-Meuse. In acea regiune a nord-estului Frantei s-au desfasurat batalii importante de-a lungul veacurilor: Attila Hunul a esuat acolo in secolul al V-lea d.Ch., iar in timpul Razboiului franco-prusac, Verdun a fost scena unor importante confruntari. De aceea francezii, pentru a se apara contra posibilelor atacuri din partea germanilor la granita de est, au construit fortificatii intre Verdun si Toul si intre Epinal si Belfort. Fortele franceze voiau sa intareasca liniile prin care nemtii puteau inainta spre campiile regiunii Champagne si, implicit, spre Paris.
In 1914, dupa invazia germana a Frantei, inaintarea fortelor Imperiului German a fost oprita prin prima batalie de la Marne (5-12 septembrie). Dar fortele imperiale doreau sa distruga apararea excelenta a francezilor de la Verdun, fapt care le-ar fi permis inaintarea spre Paris. De altfel, generalul german de stat major Erich von Falkenhayn considera ca fortificatiile franceze sunt vulnerabile din trei directii. Numai ca francezii, mai ales prin generalul, la acea vreme, Philippe Pétain, au facut mai multe „mutari” strategice, care i-au condus spre victorie. Se cunostea forta de foc a nemtilor si de aceea Pétain a suplimentat bateriile de artilerie, iar aceasta arma s-a dovedit a fi decisiva la Verdun. Peste 70 la suta dintre victime au pierit din cauza ploii de proiectile, ale caror cratere se mai pot observa, pe alocuri, si astazi.
Francezii au plasat, prin tactica artileristului Pétain (ulterior declarat erou al Frantei si poreclit „Leul de la Verdun”), peste 1.000 de piese de artilerie, grupate in 75 de baterii. Partial, trupele franceze se roteau la fiecare doua saptamani, pentru moralul militarilor.
O victorie rasunatoare
Victoria francezilor de la Verdun a anticipat – se poate spune – succesul aliatilor impotriva Puterilor Centrale (imperiile German si Austro-Ungar). Fortele germane au acceptat armistitiul la 11 noiembrie 1918… Printre mortii de la Verdun s-a aflat si pictorul expresionist german Franz Marc, de 36 de ani… In 1984, cancelarul Helmut Kohl si presedintele François Mitterrand au participat la o ceremonie funerara la Verdun.
PAUL IOAN
Comentarii