In istoria pirateriei exista un interval de mai multe decenii numit „Epoca de aur a talhariilor maritime”, istoricii estimand ca explozia de actiuni pirateresti de mare anvergura s-a desfasurat intre 1650 si aproximativ 1730. In acea perioada actiunile corsarilor sau, altfel spus, ale piratilor cu angajamente secrete fata de Coroanele Angliei si Frantei au fost de amploare. Acestia jefuiau cu predilectie transporturile de valori spaniole. De asemenea, piratii si corsarii din regiunea Indiilor de Est actionau in favoarea unor state europene. Cativa lideri ai piratilor au iesit in evidenta prin numarul de nave jefuite.
„Galezul care a speriat marile”
Unul dintre cei mai de succes pirati ai „Epocii de aur” a fost galezul Bartholomew Roberts, nascut 1682 la Pembrokeshire, Tara Galilor. Se spune ca inca din adolescenta a fugit de acasa si s-a „inrolat” intr-un echipaj care facea jafuri prin zona Insulei Barbados, in Antilele Mici. Avea doar treisprezece ani pe atunci si, remarcandu-se prin violenta, a ajuns in cativa ani sa fie „al treilea matelot” pe nava „Printesa”, specializata in transportul sclavilor. Dar, la un moment dat, „Printesa” a fost la randul ei atacata de alti pirati, pe cand acostase in zona Africii de vest. Capitanul atacatorilor era tot galez, asa ca Bartholomew a trecut de partea acestuia, pe nava „Royal James”.
Dupa o revolta a talharilor marii de pe „Royal James”, piratii l-au ales pe Bartholomew Roberts sa le fie capitan. In aceasta postura, Roberts a inceput o serie de jafuri de-a lungul coastei Braziliei, atacand navele portugheze care transportau valori uriase peste Atlantic. La un singur transport jefuit, Roberts a pus mana pe lazi cu peste 40.000 de monede de aur si bijuterii, multe batute cu diamante… Anii lui de glorie au fost intre 1719 si 1722, cand a talharit cu succes numeroase nave comerciale din Marea Caraibelor si de-a lungul coastei de vest a Africii. Dar la 10 februarie 1722, piratii de pe nava „Swallow” au executat o actiune de razbunare asupra lui Roberts si acesta, luat prin surprindere, a fost ucis. Trupul i-a fost aruncat in mare. Avea 39 de ani.
Un Robin Hood al marilor
Capitanul de pirati Samuel Bellamy, zis „Sam cel Negru”, zis „Printul piratilor”, a fost la randul sau un campion al navelor jefuite. Desi a trait numai 28 de ani, se spune ca ar fi fost autorul a nu mai putin de 58 de jafuri pe mare, in aproape doi ani: 1716-1717.
Nascut in Devonshire, Anglia, in 1689, Bellamy s-a casatorit pe la 15 ani, dar a fugit curand de nevasta si s-a apucat de marinarie pentru a face avere. Ajuns pe coasta de est a SUA, Bellamy s-a dovedit a fi un excelent matelot si foarte repede si-a format un echipaj cu care a devenit stapan pe nava „Marianne”. Fara sa tina seama de concurenta care exista in acea zona, Bellamy a atacat fara nicio retinere si vase spaniole, dar si englezesti. Se spune ca isi dotase nava cu 18 tunuri si ca el insusi era un manuitor excelent al pistolului. Tot cronicile din acea vreme mai spun ca Bellamy era foarte generos cu oamenii de rand, atitudine care i-a atras porecla de „Robin Hood al marilor”.
Sfarsitul lui Bellamy a fost imprezivibil. Pe cand conducea nava „Whydah” pe coasta de est a SUA, indreptandu-se catre Cape Code (unde se afla iubita lui), o furtuna a scufundat vasul si 43 de oameni au pierit in valuri. Era 1717 si el abia implinise 28 de ani.
PAUL IOAN
Comentarii