• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Raza mortala a lui Arhimede a fost un tun cu aburi?

Raza mortala a lui Arhimede a fost un tun cu aburi?

10 august 2010
in Istorii
A A

Pentru romani, cucerirea Siracuzei a fost considerata, la vremea respectiva, adica in anul 212 i. Hr., un „galop de sanatate”. Dar, potrivit cronicarilor antici, legiunile care triumfasera asupra salbaticilor gali si infransesera fiorosii elefanti ai lui Hannibal, au gasit, cand s-au indreptat, la bordul triremelor, spre portul orasului, soldati inarmati cu… oglinzi! Si n-au apucat sa se apropie prea mult de tarm, ca mandrele lor corabii au fost cuprinse de flacari, devenind astfel primele victime ale „razelor mortii’, cum aveau sa numeasca mai tarziu asemenea arme distrugatoare de la  distanta.

Aceasta naucitoare „arma” ar fi fost, s-a afirmat, pusa la punct de matematicianul si inventatorul grec Arhimede, considerat de multi drept cea mai iscusita minte a Antichitatii, omul care si-a pus cunostintele stiintifice in slujba cetatii sale, realizand masinarii de razboi inspaimanatoare, prin ravagiile provocate, pentru oamenii acelor timpuri. Sa fi fost oare adevarata aceasta poveste uimitoare, sau doar o fantezie a anticilor?

O solutie perfect posibila

 Desi povestea incendierii si distrugerii flotei romane cu ajutorul oglinzilor a fost istorisita de un martor ocular, istoricul grec Polybius, si reluata de literatii romani Lucian si Galenus, ea a fost considerata multa vreme de catre istoricii moderni drept o „fantezie”. Nu de aceeasi parere a fost si arheologul grec Ioannis Sakas, care a realizat in 1973 o experienta memorabila, reusind sa incendieze, cu ajutorul unor oglinzi argintate, asemanatoare cu cele presupus folosite de greci, in urma cu doua milenii, o trirema romana reconstituita. Atunci cand aceasta se afla la cateva zeci de metri de mal, oglinzile fiind atintite asupra-i, panzele sale au luat foc si corabia din lemn a ars complet in numai cinci minute! Dar se pare ca nici aceasta proba n-a fost de ajuns pentru a spulbera neincrederea „academicienilor”, care au pretins ca oglinzile folosite de Arhimede nu puteau fi la fel de performante, depasind tehnologiile contemporane epocii. O teorie de ultima ora sugereaza ca temuta arma a siracuzenilor ar fi fost de fapt un tun avant la lettre, actionat de forta aburului! Astfel, potrivit calculelor ingineresti si dovezilor istorice, folosirea unor astfel de tunuri cu abur pare sa fie mai rezonabila decat utilizarea de oglinzi incendiatoare. Cesare Rossi, inginer mecanic la Universitatea Federico II din Napoli a analizat, alaturi de colegii sai, potentialul ambelor arme, ajungand la concluzia ca producerea de tunuri care sa apeleze la forta aburului ar fi fost perfect posibila in Antichitate.

Schita lui da Vinci

 Tunurile cu aburi ar fi putut arunca la mari distante proiectile fabricate din lut ars si umplute cu un amestec incendiar de tipul „focului grecesc” – temuta arma secreta a bizantinilor de mai tarziu, despre care se spune ca putea sa arda chiar si sub apa si nu putea fi stinsa decat cu urina sau nisip. Potrivit calculelor lui Rossi, fierberea a doar cativa litri de apa, in „afetul” tunului ar fi fost suficienta pentru propulsarea ghiulelelor cu material incendiar la zeci de metri distanta. La impactul cu un corp solid, invelisul casant din argila se spargea si lichidul extrem de inflamabil din interior ar fi putut aprinde lemnul sau panzele corabiilor romane. Folosirea puterii aburului nu reprezinta, asa cum s-ar putea crede, o caracteristica a epocii moderne, desi este adevarat ca abia in secolul XVIII englezii Watt si Stevenson au fost primii care au intuit importanta ei in domeniul mijloacelor de locomotie. Anticii cunosteau puterea aburului iar mai tarziu, in epoca medievala, Leonardo da Vinci a schitat chiar un tun ce intrebuinta puterea aburului, mentionand chiar – amanunt curios – ca acesta ii fusese inspirat de Arhimede. Si alti savanti medievali se refera la un astfel de dispozitiv, atribuindu-l tot genialului invatat grec. Dar in epoca medievala era evident ca folosirea prafului de pusca era de preferat celei a aburului, fie si din simplul motiv ca puterea ei era mai mare: proiectilele tunurilor care foloseau praf de pusca aveau o raza de actiune de sute de metri si o forta colosala, in vreme ce obuzele lansate din tunuri actionate de aburi nu ajungeau la mai mult de o suta de metri si se bazau exclusiv pe efectul incendiator, fiind deci aproape inutile la asediul unor cetati sau castele din piatra.

Oglinzile incendiatoare, o solutie „ineficienta”

 Specialistul italian Cesare Rossi a calculat ca obuzele trase de tunurile concepute de Arhimede ar fi putut cantari pana la 6 kilograme, dintre care doar un sfert era reprezentat de incarcatura incendiara. Ele ieseau din teava armei cu o viteza de circa 60 metri pe secunda si puteau atinge tinte aflate la o distanta de 100 metri. Foarte probabil, apreciaza el, tevile erau inclinate aproape la orizontala, traiectoria fiind aproape paralela cu solul, pentru ca tintirea obiectivelor vizate sa se faca mai usor. Desi Ioannis Stakas si, in 2005, un alt istoric grec, Evanghelos Stamatis, au relevat posibilitatea incendierii unor mici ambarcatiuni  de lemn, stationare, prin focalizarea oglinzilor asupra panzelor lor, afirma Rossi, este indoielnic ca oglinzile ar fi putut focaliza razele solare permanent, asupra unor corabii aflate in miscare – caci sursele antice evidentiaza clar ca triremele se apropiau de tarm cand au fost incendiate.  In plus, marinarii romani ar fi putut stinge rapid un incendiu declansat de razele solare la nivelul panzelor, caci acestea ar fi ars foarte lent – oricine a facut banala experienta cu lupa care aprinde o bucata de hartie isi poate da seama de acest lucru. Daca insa s-ar fi folosit tunuri cu proiectile incendiare, acestea ar fi putut face prapad la bordul corabiilor, fara ca flacarile sa mai poata fi stinse la fel de usor, mai ales daca s-ar fi folosit o compozitie similara sau apropiata temutului „foc grecesc”.

„Turnurile cu motor” ale lui Iulius Cezar

 Alaturi de doi compatrioti, Flavio Russo si Ferruccio Russo, ambii istorici militari, Rossi a scris o carte, intitulata „Inventiile inginerilor antici”, in care, pe langa ipoteza mai sus mentionata, afirma ca anticii apelau la o multime de dispozitive ingenioase, „redescoperite” abia in epoca moderna. Flavio a reusit sa reconstruiasca arme antice de artilerie, iar Ferruccio s-a specializat in reconstituirea virtuala, in trei dimensiuni, a unor dispozitive mecanice aflate la indemana oamenilor de acum 2000 de ani. Asemenea dispozitive, ce permiteau deplasarea, ar fi putut fi plasate in interiorul turnurilor de asediu si se pare ca insusi Iulius Cezar ar fi folosit asemenea arme impotriva unui oras aparat de triburile galice. „Motoarele” care propulsau turnurile trebuie sa se fi bazat pe un ingenios sistem de contragreutati imaginat de inventatorul Heron din Atena si dirijat din interiorul turnurilor de lemn de soldati. Apropierea turnurilor care se miscau, aparent, singure, trebuie sa fi fost o priveliste inspaimantatoare pentru asediati.

Ramane totusi un mister de ce asemenea metode de lupta nu au fost perpetuate de catre romani, cei atat de pasionati de inovatii pe plan militar. Se pare insa ca armele de tipul turnurilor autopropulsate ar fi fost abandonate odata cu invaziile barbare, cand romanii au devenit, din asediatori, asediati…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Misterul tuburilor din muntele Baigong

Urmatorul Articol

Proiecte solare gigantice

Articole Similare

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Urmatorul Articol

Proiecte solare gigantice

Turnul din Pisa a fost salvat!

Meserii

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.