Cand a nascut primul ei copil, o fetita, Wu Zetian, tanara si frumoasa concubina a imparatului Chinei, nu a vazut in el un bebelus dragut, ci o oportunitate. Ea si-a ucis, cu sange rece, fetita, stranguland-o, si apoi a dat fuga la imparat, spre a-l vesti ca sotia lui oficiala, imparateasa Wang, comisese crima, fiindca era geloasa pe ea. Fire influentabila, slaba, imparatul a poruncit ca imparateasa sa fie aruncata in temnita, iar Wu i-a luat locul.
Dar cine era aceasta femeie fara scrupule, gata sa ucida pe oricine ii statea in cale? Fiica unui general de armata, Wu ajunsese la curtea dinastiei Tang in anul 636 d.Hr., pe un „post” umil: concubina de rangul al cincilea. De fapt, era doar un fel de camerista, intre sarcinile ei intrand si schimbarea lenjeriei imparatului Taizong. Indrazneata si frumoasa, tanara si-a inlaturat insa rapid cele 28 de rivale – concubine imperiale de ranguri mai inalte – devenind preferata lui Taizong, dar n-a apucat sa se bucure de favorurile suveranului, intrucat acesta a murit.
Traditia impunea atunci ca toate concubinele imperiale sa fie inchise in manastire, pentru ca niciun alt barbat sa nu le mai poata atinga. Neavand nici 20 de ani, Wu a refuzat sa-si inchida viata intre zidurile unei manastiri si, fara prea mult efort, l-a facut pe noul imparat, Gaozong, sa se indragosteasca nebuneste de ea – desi unii istorici sustin ca ei ar fi avut o relatie chiar inainte de moartea lui Taizong, astfel explicandu-se de ce Wu nu a ajuns la manastire. La acel moment, imparateasa oficiala, Wang, era ingrijorata de faptul ca o alta concubina, Xiao, care ii nascuse deja imparatului trei copii, avea sa-i ia locul.
Ea a incurajat relatia dintre Wu si Gaozong, doar-doar acesta din urma va uita de influenta Xiao. Insa Wu a fost mai vicleana decat toate si le-a eliminat, devenind imparateasa. Ambele sale rivale au fost torturate crunt: Wu a poruncit sa le fie taiate mainile si picioarele, apoi sa fie inecate in butoaie cu vin. Iar cruzimea ei nu s-a oprit aici: l-a otravit pe propriul ei fiu, printul mostenitor, Li-Hong, iar pe fratele acestuia l-a acuzat de tradare si l-a exilat. Curand, imparatul Gaozong a murit si, fiindca al treilea fiu al lui si al lui Wu era minor, Wu s-a autoproclamat imparateasa.
In mod straniu, a fost una dintre cele mai luminate minti care au condus vreodata China: o suverana excelenta, care a incurajat comertul, cultura si tiparul – introducand chiar propria sa scriere – caracterele Zetian. Imbatranita inainte de vreme, imparateasa a declansat un ultim scandal atunci cand s-a inchis, alaturi de amantii ei, fratii Zhang, in apartamentele imperiale, dedandu-se celor mai extravagante orgii sexuale. Dar, cum istoria se repeta, fiul exilat, impreuna cu concubina lui, Wei, au inceput sa urzeasca un complot, cucerind rapid multi curteni si nobili, nemultumiti de domnia tiranica a lui Wu. Imparateasa a fost rasturnata de la putere si curand a murit, incheind astfel unul dintre cele mai socante si mai impresionante episoade din istoria Chinei.
GABRIEL TUDOR
Comentarii