O noua specie de dinozaur. Originea dinozaurilor (dincolo de cauzele inca incerte ale extinctiei lor) reprezinta o mare necunoscuta. O echipa de paleontologi de la Universitatea din Chicago a descoperit intr-un sit sud-african fosile ale unei noi specii de dinozaur, de marimea unei pisici, cu o inaltime de aproximativ 30 centimetri. Specimenul, care a trait in urma cu 100-200 milioane de ani, ar fi avut o infatisare bizara, asemanatoare unui porc tepos, cu un bot plat cu un maxilar larg din care iesea un dinte puternic si ascutit, "asemenea unui pumnal". Materialul se afla in curs de studii, inclusiv comparative, avand ca puncte de referinta fosile apartinand aceleiasi familii care se afla la baza arborelui genealogic al dinozaurilor.
"Parcare" pentru vestigii
In timpul lucrarilor aferente unei parcari subterane din portul Antibes (Franta) au fost descoperite numeroase vestigii antice. Cel mai important il constituie epava unei corabii comerciale din secolul al II-lea d.Ch., cu o lungime de 20 de metri. Acum se afla intr-un laborator din Grenoble pentru a fi studiata in vederea stabilirii originii sale si pentru a fi conservata. Au mai fost degajate din pamant mii de amfore (intregi sau fragmentate) din secolul al IV-lea i.Ch. care vor fi expuse intr-un vast spatiu muzeistic peste cateva luni, dupa finalizarea cladirii.
Figurine paleolitice
Un alt santier, de asta data din Israel, in Tel Moza, in care se derulau lucrari in vederea realizarii unui tronson de autostrada, a fost teatrul unei descoperiri de mici proportii, dar extrem de apreciate de specialisti. E vorba de doua figurine, perfect conservate, reprezentand un berbec si o bovina salbatica. Prima a fost realizata din argila, cea de-a doua, din dolomit. Berbecul are coarnele spiralate si masoara 15 centimetri. Ceea ce i-a surprins pe specialisti sunt proportiile precise ale corpului, capului si coarnelor. Reprezentarea bovinei este abstracta. Capul este alungit iar coarnele, subtil sugerate. Au fost lucrate in Paleolitic, in urma cu peste 9000 de ani.
Australopitecus cuibarit in piatra
Poarta denumirea de Karabo si este un schelet preuman incomplet dar cu cele mai multe elemente descoperite vreodata. Asa cum am amintit in numarul 34 din 23 august al revistei noastre, in 2008 a fost extrasa din sedimente preistorice ale unei pesteri din Malapa – la nord de Johannesburg – o roca bizara care si-a gasit locul intr-un depozit al Universitatii sud-africane Witwaterstrand. Studierea ei a inceput insa cu cateva luni dupa ce cativa studenti au observat o parte a unui dinte care iesea din roca. Scanarea cu raze X a culminat cu o surpriza formidabila. Roca ascundea scheletul incomplet al unui copil australopitec in varsta de 9-13 ani: un femur, coaste, fragmente de maxilar. Au fost degajate cu o migala de bijutier pentru a fi studiate.
In urma analizelor izotopice ale microparticulelor alimentare fixate pe dinti, efectuate in urma cu cateva saptamani, s-a putut determina meniul hominidului, si, prin extensie, al semenilor sai: plante fragede culese din prerie, scoarta si frunze de copac dar si alimente dure, cum ar fi, de pilda, nucile. O specie deosebit de interesanta intrucat prezinta caracteristici ce sugereaza mersul biped si o existenta arboricola si pentru ca a fost contemporan, in urma cu doua milioane de ani, cu Homo fabilis, primul reprezentant al genului Homo.
DORIN MARAN
Comentarii