Elefanti, rinoceri, sirene, diverse reprezentari feminine, masti etc. sculptate in fildes… O marfa care i-a ispitit dintotdeauna pe asiatici sau pe occidentali, fildesul fiind considerat o materie prima pretioasa, ce confera o atractie deosebita pentru cei care apreciaza aceasta arta a sculpturilor realizate de artizanii africani. Africa Centrala: o regiune care alimenteaza circuitele mondiale cu fildes si cu sculpturi realizate din acest material pretios. Dupa interdictia comertului cu fildes, din 1989, pietele s-au concentrat mai ales in cartierele marginase ale oraselor, traficantii si artizanii incercand sa-si camufleze marfa vizata de agentii din domeniul apelor si padurilor, a caror fermitate si intransigenta sunt foarte adesea afectate de coruptie. In Duala (Camerun), unde comertul cu fildes a fost multa vreme infloritor, artizanii (sculptorii in fildes) si-au consolidat pozitii chiar in centrul orasului.
Conventia asupra comertului international al speciilor de fauna si flora salbatice amenintate cu disparitia nu a interzis deocamdata decat comertul international. Guvernul camerunez nu interzice comertul cu fildes, cu conditia ca originea sa sa fie cunoscuta, fildesul sa fie inregistrat, iar in atelierele de sculptura sa existe un registru al fluxului de materie prima. Conditii care nu sunt insa respectate. Artizanii realizeaza obiecte de mici dimensiuni: betisoare, bratari, statuete, masti etc. vandute in special marinarilor chinezi.
O statueta taiata intr-un colt de fildes in greutate de 6-7 kg e vanduta de artizani cu aproximativ 250 dolari. Cea mai mare parte din pretiosul material exportat in Asia e ambalata in containere, unele dintre ele dotate cu compartimente „secrete”, care revin in Africa cu diverse produse, dar si cu droguri si alte marfuri clandestine.
Piesele sunt realizate dupa gustul artizanilor sau la comanda. Fata de deceniile trecute, cererea de sculpturi din fildes, in special din partea turistilor sau a militarilor, s-a diminuat, unul dintre motive fiind masurile restrictive, riscurile la care se expun clientii. Fildesul, in cea mai mare parte, provine din Gabon unde efectivele de elefanti sunt mult mai mari decat cele din Camerun. Pretul unui kilogram de fildes de dimensiuni mai mici e de 50 dolari iar in cazul coltilor mari (5-7 kg) poate ajunge la 100 dolari, acestia din urma fiind rari.
Global, cantitatile de fildes traficate in Camerun nu sunt uriase, asa cum reiese din unele statistici care vin sa accentueze semnalele de alarma legate de pericolul la care sunt expusi elefantii. In schimb, cantitatea de fildes aflata pe pietele gaboneze e intr-o crestere alarmanta, si asta in conditiile in care mijloacele de lupta impotriva traficului s-au imbunatatit, ca urmare a initiativelor si sprijinului organismelor ecologice internationale. Dar vointa politica e departe de a le sustine. Bilantul e dramatic: pentru a obtine 4 tone de fildes sunt masacrati peste 300 de elefanti. Un pret imens platit pentru satisfacerea unor capricii.
DORIN MARAN
Comentarii