Oras fascinant si incarcat de istorie, Atena a intrat in constiinta noastra ca un muzeu in aer liber, un depozitar al minunilor antichitatii grecesti. Este orasul in care zeita Atena a daruit oamenilor maslinul, orasul vestitelor Propylee si al Parthenonului, al teatrului lui Dionysos si al Erechteionului.
Alaturi de aceste splendori se ridica altele, din perioada romana, iar multimea bisericilor si manastirilor, dateaza din perioada bizantina. Exista insa si o Atena moderna, perfect incadrata de minunile antice si medievale, o Atena care are mai putin de doua secole.
Inainte de a explora vasta si variata intindere a acestei capitale europene, e bine sa incercam sa o studiem de la distanta, de sus, de pe inaltimile Acropolei sau, si mai bine, de pe muntele Lycabettus.
De aici poti vedea blocurile albe, moderne, o retea care se extinde in toate directiile, funicularul care duce la Capela Sfantului Gheorghe, dar si carierele de marmura de pe muntele Pentelicon, parcurile si casele care incearca sa urce pantele Egelonului.
In centrul orasului, numit „Piata Constitutiei” (Syntagma), se inalta Palatul Regal construit in timpul regelui Otto (1832-1862), palat in care a fost garantata constitutia tarii. Dupa caderea regelui George al II-lea, in urma revolutiei din 1923, cladirea a devenit Parlamentul tarii. Intr-o nisa aflata in zidul exterior se afla Mormantul Soldatului Necunoscut, impodobit cu basoreliefuri de marmura si bronz. Gradinile regale, extinse pana la Arcul lui Hadrian, constituie cea mai importanta contributie a reginei Amalia, sotia lui Otto, la infrumusetearea orasului.
Dupa restauratia din 1935, regii au locuit intr-o cladire mai mica, dar deosebit de eleganta, construita in stil Renaissance de germanul Ernest Ziller, in 1890. Resedinta este inconjurata de cladiri la fel de elegante, locuinte si ambasade, unele ramanand neschimbate din secolul al XX-lea, altele in stil ultramodern, asa cum sunt Ambasada Americana si Hotelul Hilton.
Doua bulevarde largi, pline de magazine elegante, leaga aceasta piata de cea de a doua piata importanta a orasului: Omonia (Piata Impacarii). In imediata apropiere se afla Palatul Ilionului, sau Palatul Schliemann, acum sediu al Curtii Supreme, Catedrala Romano-Catolica a Sfatului Dionysie Areopagitul, impozanta Academie in stil neo-clasic, Universitatea si Biblioteca Nationala.
Centrul pietii este ocupat de statia tramvaiului electric Pireus-Kifissia si de cea a metroului. O strada larga duce spre Institutul Politehnic si Muzeul de Arheologie. Centrul Atenei reprezinta de fapt vechiul oras, asa cum a fost infrumusetat de arhitectul grec Cleanthes si cel german, Schaubert, ambii chemati de la Berlin de regele Otto. Cleanthes a conceput, printre altele, palatul ducesei de Plaisance, acum Muzeul Bizantin, continand o bogata colectie de icoane, obiecte de lemn si broderii. Tot lui ii apartin planurile Bisericii Engleze, in timp ce Schaubert a construit marea Catedrala Ortodoxa si a reconstruit Templul Atenei Nike.
Nu trebuie uitat elegantul stadion construit in secolul al IV-lea, restaurat si redeschis cu prilejul jocurilor Olimpice din 1846. Astfel, batranul oras devine un arc peste timpuri, timpuri care supravietuiesc prin oameni si prin legendele lor.
IRINA STOICA
Comentarii