Cunostintele despre trecutul tot mai indepartat sunt completate de noi si noi descoperiri. Un exemplu in acest sens il ofera un ansamblu de forme geometrice (abstracte si figurative) gravate intr-un perete al pesterii Gorham, aflata intr-o faleza din Gibraltar, de un om de Neanderthal in urma cu 39.000 de ani. Sunt cele mai vechi reprezentari de arta murala atestate. Grota a fost ocupata prima oara de neanderthalieni in urma cu 67.00 de ani.
Analiza gravurilor fotografiate si reproduse pe calculator in trei dimensiuni a permis reprezentarea etapelor pe care le-a urmat artistul. Urmele adânci ale figurilor, de aproximativ 1,5 centimetri, au fost facute prin scrijelire repetata cu un instrument din silex. ~n medie, a fost nevoie de un numar cuprins intre 188 si 317 interventii in cazul fiecarei linii (observatiile au fost facute cu microscopul). Despre semnificatia reprezentarilor, a viziunii sale artistice, specialistii nu s-au putut pronunta. Nu au inteles nici motivul care l-a determinat sa faca incizii atât de adânci.
Arheologii au fost dezamagiti ca nu au gasit niciun fragment de silex in pestera. Lucru explicabil. Un astfel de instrument se cioplea si se ascutea (cu un alt obiect din silex) cu truda, asa incât era ilogic sa fie abandonat. Dezamagirea, precedata de o raza de speranta, a venit insa pe fondul unei situatii similare globale: niciodata nu au fost descoperite in pesteri din Neolitic, cu pereti gravati, instrumentele din silex folosite pentru realizarea gravurilor respective.
In schimb, au fost descoperite sub sedimente, ustensile din silex si piatra pentru transarea carnii, taierea pieilor de animale etc. Asadar, ipoteza conform careia primele reprezentari abstracte si figurative din pesteri au fost realizate de Homo sapiens, care a colonizat Europa in urma cu 40.000 ani, a fost discreditata de aceasta recenta descoperire.
DORIN MARAN
Comentarii