Purgatoriul, Paradisul si Infernul constituie o triada a viziunii teologilor, a unor scriitori sau pictori. Poetul Dante Alighieri (1265-1321) a lasat umanitatii cea mai importanta lucrare in care este reprezentata aceasta triada si una din capodoperele literaturii universale. Poemul alegoric Divina Comedie a fost scris la inceputul secolului al XIV-lea, dar a devenit celebru de-abia in secolul al XIX-lea, când a fost pus in valoare de romanticii europeni, de savanti, oameni de litere, tradus in multe limbi si raspândit in lume. Subiectul a mai fost tratat din Antichitate de scriitori greci, latini si orientali.
Exegetii Evului Mediu si cei din secolul al XIX-lea au considerat ca Dante s-ar fi inspirat din lucrarile scriitorilor arabo-musulmani, lucru dovedit, care nu umbreste insa originalitatea viziunii lui Dante, si ca a fortat nota in descrierea supliciilor din Infern. Punctul de plecare l-a constituit o poveste dureroasa din copilarie când s-a indragostit (la noua ani) de o fata, Beatrice (s-a stins la vârsta de 25 de ani), pe care a evocat-o intr-un sonet ce a aprins scânteia unei „revelatii” transpuse in Divina Comedie. In poemul de o complexitate covârsitoare, scris in maniera retoricii medievale, se regasesc o seama de teme legate de dragoste si afecte negative (resentimente, ura), de credinta, sperante, morala, dezumanizare, cultura, teologie… De la inceputul secolului al III-lea, Italia (si in special Florenta) este afectata de conflicte. In contextul in care Dante se opune influentei Papei Bonifaciu al III-lea, este exilat (1302).
Intre 1307 si 1321 desavârseste opera (poemul-fluviu) Divina Comedie, pe care Boccacio, de pilda, a considerat-o „sublima, de o valoare eterna” iar Dante, „un geniu italian al poeziei si imaginatiei”. In linii mari, calatoria imaginara prin Infern, Purgatoriu si Paradis se deruleaza astfel: dupa ce se pierd intr-o padure obscura, Dante (personajul principal, care intruchipeaza umanitatea decazuta), insotit de poetul Vergiliu (simbol al binelui si al ratiunii) descind in Infern. Intâlnirea si calatoria celor doi a facut subiectul unor cunoscute pânze romantice cum ar fi tabloul „Dante si Vergiliu in Infern” semnat de Eugene Delacroix. Pe masura ce parcurge diverse etape, eroul principal se purifica.
In urmatoarea etapa a calatoriei urca un munte cu sapte cornise ce semnifica Purgatoriul. In vârf apare Beatrice (simbolul angelic al Gratiei Divine, al Teologiei si Credintei). Impreuna cu iubita sa traverseaza noua ceruri care se rotesc in jurul Pamântului ajungând in final in Empireu, sediul divinitatii cu care se contopeste. In cel de-al doilea cer, Dante intâlneste o serie de personaje istorice si culturale: Cezar, Euclid, Avicenna, Aristotel etc. Pe acest esafodaj epic sunt dezvoltate temele mentionate.
DORIN MARAN
Comentarii