Fiecare parinte care tine la copilul sau îl vede pe acesta si într-o „proiectie” de viitor. Cel mai frecvent, având o profesie remarcabila si profitabila, o familie stabila si împlinita, dar mai rar imaginea indica explicit si starea de sanatate. Poate si acesta este un motiv pentru care nu putini gresesc în a le asigura celor mici premisele reale ale unei cresteri echilibrate sub acest aspect. Si trebuie sa ne referim aici, în mod expres, la alimentatie.
A te bucura când îti vezi copilul gras si rosu în obraji nu prea înseamna neaparat ca acesta este si sanatos tun! Daca nu astazi, peste câtiva ani regimul de hranire al celui mic poate deveni un bumerang neiertator. Iata si un posibil argument al celor spuse mai sus! Copiii români sunt normoponderali, iar prevalenta supraponderalitatii este mai crescuta la fete decât la baieti si semnificativ mai mare în mediul urban fata de cel rural: acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii, în cadrul proiectului COSI, coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit studiului, prevalenta obezitatii este semnificativ mai mare în mediul urban fata de mediul rural si cel semiurban si de aproape doua ori mai mare la baietii de 8 ani din România fata de fetele cu aceeasi vârsta.
Obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este în crestere în întreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa. Consecintele supraponderalitatii în timpul copilariei constau în boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat în 2010 fata de anul 1980, potrivit OMS.
În România, studiul s-a desfasurat pentru grupa de vârsta 8 ani, iar datele au fost colectate în luna mai 2013, pe parcursul a trei saptamâni. Rezultatele nu sunt tocmai încurajatoare: 5% din copiii inclusi în studiu cu vârsta de 8 ani sufera de subnutritie si peste 1% de subnutritie severa. În acelasi timp, circa un sfert din subiecti sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani este de 26,75% iar prevalenta obezitatii atinge 11,6%.
La nivel european, prevalenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea) la aceeasi grupa de vârsta a variat între 19,3% si 49% la baieti si 18,4% – 42,5% la fete. Prevalenta subnutritiei (inclusiv cea severa) în tarile participante la prima runda este în general sub 2,5%. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria si Cehia (3,2%).
În ceea ce priveste distributia starii de nutritie pe sexe, la nivel national, aproximativ 5% dintre fete si acelasi procent dintre baieti au subnutritie iar subnutritie severa prezinta aproximativ 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2%). Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decât la fete (23,7%), iar cea a obezitatii la baieti (15,03%) este cu 6,79 % mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi vârsta (8,24%). Masuratorile au fost realizate pe un esantion reprezentativ de 207 scoli, din mediul urban si rural. Copiii au fost clasificati conform standardelor OMS, în subponderali, normoponderali si supraponderali, inclusiv obezi).
Populatia inclusa în studiu a fost constituita în proportii relativ egale din baieti si fete, de asemenea, din copii din mediul rural si urban, daca asimilam copiii din semiurban ca apartinând populatiei rurale. Dincolo de cifre si procentaje, care sunt totusi foarte importante, aceste rezultate trebuie sa constituie si un serios semnal de alarma pentru toti parintii, care au datoria sa se informeze si sa le asigure copiilor lor – nu mâncare si atât, ci o hranire echilibrata, sanatoasa, un regim de viata rational si coerent.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii