Mai presus de orice realizare pozitiva demna de suveranul unui imperiu – „unsul zeilor”, asa cum era considerat la vremea respectiva un asemenea personaj – imparatul Nero a ramas faimos in primul rand ca „nebunul care a dat foc Romei”, in 18 iulie 64 d.Hr.
Pentru multi, nu prea mai e limpede si de ce ar fi facut-o, insa cel mai frecvent se invoca o inscenare criminala (astazi, aceste operatiuni sunt reunite sub sintagma false flag operations – „operatiuni sub drapel fals”), pentru a se motiva declansarea persecutiei crestinilor). Recent, in puzzle-ul ce contureaza portretul lui Nero s-a adaugat o piesa ce a infierbantat multe imaginatii.
Zei si muritori
In timpul unei restaurari efectuate in zona Domus Aurea, imensul palat construit la ordinul lui Nero si distrus ulterior de succesorul sau, Vespasian (69-79 d.Hr.), arheologii au descoperit intamplator o incapere necunoscuta pana atunci.
Deocamdata, cercetatorii au convingerea ca aceasta a fost acoperita cu pamant, dupa mai putin de zece ani, din dispozitia lui Vespasian. Insa probabil tocmai aceasta ascundere fortata a determinat si o buna conservare a constructiei. Iar descoperirea este cu adevarat fascinanta.
Pe bolta incaperii se disting delfini si caluti de mare desenati intr-un stil fluid, gratios, care amintesc fara echivoc de alte camere ale palatului supranumit „Casa aurita”, deoarece au fost gasite foite de aur care fusesera utilizate la punerea in evidenta a anumitor motive artistice din imaginile imprimate pe peretii interiori.
In alte scene se pot distinge zeul „lunar” Pan, devenit zeul pastorilor, si un barbat inarmat cu o sabie si un scut, care se lupta cu o pantera. De asemenea, pe un fond alb, se pot distinge patrate cu laturile rosii, delimitate de linii galben-ocru si benzi de foite aurii, punctate cu o serie de elemente florale, precum si cu un sfinx asezat pe un piedestal si care constituia elementul definitoriu al incaperii, datorita caruia aceasta a fost numita si Sala della fringe („Sala sfinxului”).
Casa de aur care se rotea dupa Soare
Domus Aurea, descoperit dintr-o intamplare anecdotica, in perioada Renasterii, ulterior ceea ce alcatuia aparent niste catacombe decorate magistral fiind vizitate inclusiv de artisti de geniu precum Leonardo da Vinci, Michelangelo, Ghirlandaio sau Filippino Lippi, dar si de figuri cunoscute din cu totul alte motive, ca Marchizul De Sade ori Casanova.
Constructia Domus Aurea a fost considerata una dintre cele mai nebunesti din istoria Romei. Dupa ce doua treimi din capitala imperiului au fost arse de „marele foc”, Nero a folosit spatiul liber pentru o noua „locuinta”.
Arhitectii au facut imposibilul pentru a-i satisface megalomania. Cladirea trebuia sa acopere patru zone principale. Palatul in sine iradia un lux nemaiintalnit. Cea mai importanta parte a fost un dreptunghi mare pe dealul Oppius, unde cele patru colturi acopereau cele patru districte.
Camerele, holurile si coridoarele erau decorate abundent cu aur, argint si pietre pretioase. Aripa estica a ansamblului a fost folosita pentru receptii publice. Aripa de vest era casa lui Nero; se spune, printre altele, ca avea o sufragerie rotunda, care se rotea zi si noapte.
Langa intrarea palatului se afla o gigantica statuie a lui Nero, Colossus Neronis. Realizata in bronz, reprezentand un barbat de 37,2 metri inaltime si sculptata de grecul Zenodoros, aceasta monstruozitate voia sa imite Colosul din Rodos, una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice.
Mai tarziu, pe corpul statuii au fost instalate capetele mai multor imparati, inainte ca Hadrian sa-l mute in Amphitheatrum Flavium. Aceasta cladire a primit numele de Colosseum, in Evul Mediu, dupa statuia imensa. Numele a ramas si este folosit pana in prezent.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii