China antica este creditata cu o lunga lista de inventii celebre, multe dintre cele vechi de câteva milenii având si astazi aplicatii, cu unele transformari utile de-a lungul timpului – în domenii moderne, care au asigurat progresul civilizatiilor.
Unul dintre principalele motive pentru care uluitoarele produse ale stiintei si tehnologiei chineze au ramas mai putin cunoscute pe „batrânul continent” este lipsa de comunicare, în comparatie cu informatiile despre cele ale vechilor greci sau romani.
Iata câteva inventii chinezesti de acum doua-trei milenii, altele decât cele trei, care au schimbat cursul istoriei (tiparul, praful de pusca si busola).
– Seismograful. A sti ca o zona a fost lovita de un dezastru era capital; pâna când informatia ajungea la palat, un guvern putea sa nu fi avut suficient timp sa organizeze ajutor si sa adune soldatii.
Drept urmare, omul de stiinta Zhang Heng (78-139) a venit cu inventia pentru masurarea cutremurelor cunoscuta astazi ca seismograf. Acesta era un vas mare de bronz turnat fin, cu capac. În jurul vasului, opt capete de dragoni sunt distantate în mod egal, cu bile de bronz în gura. În jurul bazei vasului, opt broaste din bronz corespunzatoare au fost asezate cu gura larg deschisa. Daca este împinsa sau „agitata”, bila cade în gura „broastei sale”.
Denumit si „sistem de avertizare timpurie”, acesta anunta ca un cutremur a avut loc într-o directie specifica. Seismograful era cunoscut sub numele de Houfeng Didong Yi (tradus aproximativ ca „instrument pentru masurarea vântului sezonier si a miscarilor pamântului”). Heng credea ca seismele sunt cauzate de miscarea aerului sau de vânt.
– Lacul. Acest plastic natural este obtinut din seva arborelui de lac din China centrala (Rhus vernicifera). Utilizarea sa ca lac se datoreaza unor calitati particulare: e usor, durabil, rezistent la substante acide sau alcaline, la caldura, apa si bacterii. Cel mai vechi lac descoperit dateaza din secolul XVII î.Chr.
Pâna în secolul III î.Chr., mestesugul remarcabil al utilizarii lacului a fost folosit pentru a decora cutiile si vasele cu motive de oameni si animale, adesea ca imitatie a celor din bronz.
Lacul a fost produs în cantitati foarte mari în perioada Zhou de Est (771-256 î.Chr.) si a atins apogeul în timpul dinastiei Han (206 î.Chr. – 220 d.Chr.). Lacul era un material foarte pretuit, o simpla cana din lemn lacuit implica sapte artizani pentru a o realiza.
Chinezii foloseau lacul la ustensile de bucatarie (pentru gatit si servit mâncaruri calde), fiind considerat un material mult mai valoros decât bronzul. De asemenea, era utilizat pentru mobilier, ecrane, perne, cutii, purtat ca bonete si pantofi, precum si pentru decorarea armelor. Materialul extrem de maleabil putea fi transformat în orice forma, ceea ce ducea astfel la libertatea de exprimare artistica.
– Roata hidraulica. Roata de apa, orizontala sau verticala, a fost o inventie importanta chineza si un salt înainte în capacitatile tehnologice si industriale ale lumii antice. Aceasta a demonstrat o întelegere mecanica asupra mijloacelor de productie, precum si a proprietatilor fizice ale fluxului de apa si a fortei necesare pentru a construi si a opera masinile.
Dezvoltarea rotii hidraulice a fost un instrument al expansiunii economice a dinastiei Han. Stimularea activitatii fierarilor, morarilor si fermierilor a constituit o revolutie tehnologica.
Roata de apa a înlocuit pedalarea manuala pentru a alimenta pompele cu lant. Echipamentele folosite în agricultura, irigatii sau fierarie au beneficiat de aceasta putere hidraulica, prin ridicarea apei în santuri de irigare sau în sistemele de apa din orase.
Inventiile prezentate reprezinta doar un numar infim de dovezi ale valorii si prolificitatii exceptionale ale savantilor, inginerilor, tehnicienilor si chiar ale unor oameni simpli din China Antica.
Lista realizarilor similare este însa uriasa, cuprinzând sute si mii de alte inventii si inovatii. Hârtia, busola, praful de pusca, tiparul pe lemn, transmisia mecanica prin curea, furnalul, acupunctura, forajul de adâncime, bomba si pistolul, bancnotele imprimate, jocuri cu mingea (inclusiv un „precursor” al fotbalului) si chiar controlul biologic al daunatorilor (combaterea unor insecte cu ajutorul altor insecte, procedeu testat abia în zilele noastre de lumea occidentala) – iata doar câteva alte produse ale mintii chinezilor de acum câteva milenii, o confirmare a calitatilor umane dinamice.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii