In luna iulie a.c., arheologii francezi au reusit sa degajeze un vast mormânt, de o valoare exceptionala, de care beneficiau doar personaje de inalt rang, decoperit in Câmpia Warcq, aflata in apropiere de orasul Charleville-Mezieres. Inhumarea avut loc intre anii 150 si 100 i.Hr. In interior se afla un car de razboi pe care a fost asezat corpul unui aristocrat gal, ale carui ramasite se aflau intr-o stare precara de conservare, ingropat impreuna cu doi cai (mânji). Gâtul defunctului a fost impodobit cu un colier din aur montat pe un suport din piele.
In Galia, incepând cu secolul al V-lea i.Hr., la 3-4 secole dupa cucerirea romanilor, mormintele de acest gen concentrate in actuala regiune Champagne n-au mai fost realizate. Acesta, aflat spre nord, este unul dintre cele mai mai spectaculoase ale galilor descoperite vreodata. Apartinea, probabil, comunitatii Remes, cea mai importanta, care ocupa acest teritoriu in acea epoca.
Directorul Institutului national de cercetari arheologice preventive din Paris a scos in evidenta faptul ca aceasta descoperire este cu atât mai suprinzatoare cu cât sapaturile vizau degajarea unei vile galo-romane, conform observatiilor efectuate prin radar in 2013.
In urma excavatiilor realizate pâna la o adâncime de aproximativ un metru deasupra structurii la care urma sa se ajunga prin sapaturi clasice, au fost identificati dinti de cal. Inlaturarea pamântului a fost facuta meticulos, continutul fiecarui bulgare de pamânt fiind atent observat. Incetul cu incetul, in urma sapaturilor, a inceput sa apara plafonul unei structuri cu perimetrul dreptunghiular având laturile de 5,5/2,80 metri. Curând lucrurile s-au lamurit: era vorba de o camera funerara in care se intra printr-un culoar consolidat cu bârne din lemn. Când au descins in interior, arheologii au ramas stupefiati. Totul parea sa afle in ordinea initiala, semn ca mormântul nu a fost vizitat de hoti.
Dincolo de vestigiile carului si ale celorlalte obiecte mentionate, au fost descoperite fragmente metalice, benzi de fier care fusesera instalate pe rotile carului, butucii acestora si… primele obiecte din aur, in forma de frunze. Lucrarile au fost oprite pâna spre sfârsitul iernii din cauza faptului ca baza mormântului se afla la nivelul pânzei freatice, terenul fiind plin de un strat gros de noroi format in urma infiltratiilor de apa.
In acest timp vor fi realizate platforme din cremaliera, pentru a fi instalata deasupra vestigiilor, si contraforti permitând astfel arheologilor sa lucreze in siguranta, eliminându-se riscul prabusirii structurii.
DORIN MARAN
Comentarii