Chiar daca nu apartin neaparat unor persoane de rang nobiliar, unele cladiri ar putea reprezenta un fel de clasa regala în cadrul acestui domeniu arhitectural. Criteriul de selectie este unul cât se poate de omenesc: cât de mult îl impresioneaza cladirile pe vizitatorul care macar le priveste, cum s-ar spune, pe viu. Iata un top neoficial al acestora!
Burj Khalifa este un simbol al Dubaiului si cea mai înalta cladire construita vreodata de om. Are o înaltime impresionanta – 829,8 m – si se poate lauda si cu cele mai multe etaje (160), precum si cu viteza record de deplasare a lifturilor: 64 km/h.
Datorita designului sau modern conceput de arhitectul francez Paul Andreu, Centrul National de Arte Interpretative din Beijing este cunoscut si sub numele de „Oul”. Cladirea de forma elipsoidala reflectata spectaculos în bazinul cu apa este construita din sticla si titan si are circa 12.000 de metri patrati, iar cele 3 sali gazduiesc 5.452 de locuri.
Marea moschee din Djenné, Mali (Africa) este cea mai mare structura de chirpici (amestec de pamânt, balegar si paie, folosit si astazi în zone rurale de la noi) din lume si cea mai mare cladire construita în stilul arhitectural sudano-sahelian, cu influente islamice. De remarcat un amanunt esential si uluitor: edificiul a fost ridicat initial în secolul al XIV-lea si reconstruit dupa descoperirea ruinelor sale abia la sfârsitul veacului al XIX-lea.
Celebrul zgârie-nori Empire State Building este cladirea simbol a metropolei New York. A fost timp de 40 de ani cea mai înalta cladire a lumii. Cu tot cu vârful înalt de 62 m, Empire State Building atinge 443,09 m si a fost prima cladire din lume construita cu peste 100 de etaje.
Catedrala Sfântul Vasile („Vasili Blajinoe” – dupa numele unui sfânt mistic foarte cunoscut, îngropat în aceasta), aflata în faimoasa Piata Rosie din Moscova, a fost construita în secolul al XVI-lea drept recunostinta pentru biruinta lui Ivan cel Groaznic asupra tatarilor din hanatul Kazan. Simbol al arhitecturii traditionale rusesti, catedrala este celebra pentru cupolele sale de forma bulbilor de ceapa si colorate în spirala.
Muzeul de arta contemporana Niterói din Rio de Janeiro este celebru nu doar pentru operele de arta pe care le gazduieste, ci si pentru forma sa futurista, ce aminteste de cea a unei nave spatiale sau extraterestre!
Orasul Artelor si al Stiintelor din Valencia reprezinta un complex arhitectural modern format din mai multe cladiri. Printre acestea se afla si un acvariu oceanografic, cel mai mare din Europa, având 110.000 metri patrati si o capacitate de 42 de milioane de litri de apa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii