Cetatea mayasa Palenque tainuieste mai multe „chei” ale trecutului populatiilor din aceasta zona a planetei noastre, care ar putea deschide porti catre intelegerea unora dintre cele mai mari mistere ale omenirii.
Ar fi poate suficient sa mentionam celebrul basorelief care infatiseaza, intr-un „desen” de o complexitate uluitoare, ceea ce numerosi cercetatori au afirmat ca este un cosmonaut aflat in cabina unui vehicul cosmic ce are reprezentate detalii tehnice incredibil de exacte si… potential functionale! Totusi, aceasta nu este decat una dintre numeroasele dovezi palpabile ca Maya a reprezentat o civilizatie foarte avansata – poate de origine terestra ori poate (de ce nu?) influentata si sprijinita in progresul sau de civilizatii nepamantene, inca necunoscute de publicul actual. Un alt mister care ii fascineaza pe arheologi a fost numit „Regina Rosie”.
Lakamha, cetatea din jungla
De mai multe decenii, arheologi si istorici incearca sa inteleaga misterul Reginei Rosii din Palenque. Corpul sau, acoperit in intregime cu un praf rosu, a fost descoperit intr-un mormant maya in 1952, insa identitatea sa nu a fost confirmata oficial. Ruinele faimoasei cetati Palenque se afla in statul mexican Chiapas, inconjurata de jungla, numele sau dat de mayasi fiind de fapt Lakamha; este unul dintre cele mai vechi situri mayase, care pastreaza inca multe mistere. Ea a cunoscut apogeul in sec. al VII-lea, devenind capitala maya sub regele K’inich Janaab’ Pakal I. Cu templele si palatele sale impozante, dotate cu ornamente somptuoase, este considerat unul dintre vestigiile cele mai remarcabile, rivalizand cu situl arheologic Tikal din Guatemala. Intre edificiile cele mai impresionante din Palenque regasim ruinele Piramidei Inscriptiilor, inalta de 27 de metri, unde se afla cele mai detaliate hieroglife mayase descoperite vreodata.
Un sarcofag si doua cadavre
Arheologul franco-mexican Alberto Ruz a descoperit in 1952, in Piramida Inscriptiilor, o camera funerara secreta care adapostea mormantul lui K’inich Janaab’ Pakal I. Abia in 1994 a fost facuta apoi o noua descoperire de anvergura in situl Palenque. Au inceput atunci excavatiile la templul XIII din apropierea piramidei. S-a sapat astfel un impresionant tunel in fatada structurii, pana in mijlocul acesteia. Echipa de cercetari a directorului Arnoldo Gonzalez Cruz a gasit in interior un vast coridor, care ducea spre trei camere funerare. Doua dintre ele erau deja deschise si goale, dar cea de-a treia parea inca intacta, fiind protejata de un perete gros, motiv pentru care arheologii si-au luat numeroase precautii pentru a nu deteriora obiectele si ornamentele ce se puteau gasi inauntru.
Primul sondaj vizual a dus la concluzia ca era vorba despre o sala de circa 4 x 2,5 metri, in care se afla un sarcofag impozant din roca de calcar inconjurat de artefacte din ceramica. S-a decis patrunderea in incapere, unde se aflau doua schelete: primul – al unui adolescent de circa 11-12 ani – intins pe spate. Oasele cutiei sale toracice prezentau numeroase rupturi, ceea ce le-a indicat arheologilor ca fusese vorba despre un sacrificiu ritual. Al doilea, cel al unei femei de circa 30 de ani, de asemenea culcata pe sol si cu aceleasi stigmate ca ale adolescentului, sacrificati acolo probabil pentru a insoti sufletul ocupantului mormantului in lumea de „dincolo”.
* * *
Un bloc de roca de calcar si o dala grea inchideau sarcofagul, iar arheologii au descoperit o mica deschidere circulara in partea superioara, realizata pentru a-i permite sufletului defunctului sa comunice cu lumea celor vii, potrivit credintelor religioase ale mayasilor. Un loc tocmai potrivit pentru ca oamenii de stiinta care cercetau situl sa poata introduce in sarcofag o camera video miniaturala. Ce au gasit, vom vedea in numarul urmator.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii