Capitala a Poloniei din anul 1596, Varsovia este cel mai mare oras din tara. S-a constituit intai pe malul drept al Vistulei dar si celalalt mal s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, aici aflandu-se acum districtul central.
Orasul are un trecut furtunos, situatia sa devenind de-a dreptul dramatica in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial. In 1939 nazistii si sovieticii, aliati la momentul respectiv, au invadat Polonia care a fost ocupata de nazisti. Aliatii s-au intors unul impotriva celuilalt, in 1941, si in 1943 a avut loc o rascoala a ghetoului evreiesc iar in 1944 s-au razvratit fortele de rezistenta poloneze, prilej cu care au murit 200.000 de oameni dintre care un mare numar de femei si copii. In timpul evenimentelor cumplite orasul a fost distrus in proportie de 85 la suta, ramanand in picioare doar 64 de cladiri din 1.000 de cladiri istorice. Totodata soldatii polonezi au fost trimisi in lagare de concentrare iar dupa razboi sovieticii si-au pus in fruntea statului oamenii lor, situatie care a durat aproape inca o jumatate de secol.
Imediat dupa razboi a inceput reconstruirea orasului, reusindu-se un succes deplin in acest sens, chiar daca arhitectura stalinista si-a spus si ea cuvantul, aparand multe cladiri in stil monolit asa cum este Palatul Culturii si Stiintelor, un fel de Casa Scanteii din Polonia.
Reconstructia orasului poate fi observata incepand din centrul vechi, Stare Miasto, unde, cu toate ca distrugerile au fost in proportie de 90 la suta, vechile cladiri au fost refacute total, asemenea celor initiale, pana la amanunte aparent nesemnificative. Piata centrala prezinta cladiri frumos ornamentate si o serie de terase in centru.
Un loc istoric din Centrul vechi este Piata Palatului unde pot fi admirate si vizitate turnul Taras Widokowy din care ti se ofera o splendida panorama a orasului. Tot aici se afla Muzeul Castelului Regal.
Pe Drumul care face legatura intre Castelul Regal si Palatul Regal din Wilanoe, aflat la o distanta de circa 10 kilometri, se inalta cateva obiective turistice care atrag multimea turistilor. Printre acestea pot fi amintite: biserica Sfanta Ana, Biserica Carmelitelor, Palatul Prezindential, parcul si Palatul Lazienski.
Acest parc, unul dintre cele mai mari nu doar din tara ci de pe intregul continent, a devenit public in 1918 si este o locatie ideala pentru concerte si alte manifestari culturale. Pe o insula de aici se afla Palatul Regal Lazienski dar exista si alte monumente interesante cum sunt cel inchinat lui Chopin sau vechea si noua oranjerie. Parcul este cunoscut si pentru multimea veveritelor si paunilor care il populeaza.
Cel mai vechi parc din oras este Gradina Saxona in care se afla Mormantul Eroului Necunoscut. Parcul a fost deschis publicului din 1727 si in el se afla si Palatul Saxon, distrus in 1944.
Remarcabila este si Gradina Bibliotecii Universitatii iar Splaiul Vistulei, este admirabil organizat ca o promenada metropolitana cu piste de biciclete, banci, pergole, pasaje subterane si baruri.
Pe langa muzeele organizate in palate si castele trebuie mentionate si alte asezaminte de acest fel cum sunt Muzeul Insurectiei, Muzeul National, Muzeul de Arta Moderna, Muzeul Varsoviei.
Orasul tine sa cinsteasca memoria unor personalitati ilustre care s-au nascut sau au trait aici momente importante. Primul dintre acestia este, desigur Chopin, care aici a invatat sa cante si a sustinut primul sau concert la varsta de 8 ani dar, pe langa scriitori si poeti o atentie deosebita este acordata Mariei Sklodowska Curie, considerata cea mai faimoasa femeie din domeniul stiintelor.
IRINA STOICA
Comentarii