Organizat in fiecare an in luna iunie, in micul oras spaniol Castrillo de Murcia, festivalul Salto del Colacho constituie o sarbatoare mult indragita de localnici si care, in ultimii ani mai ales, reuneste pe strazile localitatii mii de turisti straini. Desi reprezentantii Bisericii Catolice stramba din nas in fata manifestarilor de-a dreptul „diavolesti”, festivalul este un prilej binevenit de veselie, incununand o traditie milenara, cu origini pagane. Scopul acesteia este purificarea nou-nascutilor de pacatul originar si protejarea lor de rau.
Istoricii care s-au preocupat de acest obicei ciudat afirma ca el este consemnat in cronici cel putin de pe la anul 1600, desi este, cu siguranta, mult mai vechi, datand de dinaintea crestinarii Spaniei. Cu toate astea, responsabila de organizarea festivitatilor este „Fratia Catolica a Sfintei Minerva”, care sustine ca, desi nu e prea crestineasca, sarbatoarea reprezinta un bun prilej de a-i face pe oameni sa alunge raul din preajma lor.
Rau personificat de un individ numit Colacho, care este imbracat ca un diavol, purtand coarne, coada, vesminte fistichii si o masca. Tinand in mana un bici cu care se preface ca-i loveste pe localnici, Colacho defileaza pe strazile din centrul orasului, fiind injurat copios si luat in deradere de toti cei prezenti. Aceasta scena reprezinta insa doar „incalzirea” pentru principalul eveniment al zilei: saltul peste bebelusi.
Cand vine momentul pentru „salto”, toti copiii nascuti in acel an in orasel sunt asezati pe o saltea, in afara casei lor – chiar si daca nu au decat cateva zile de viata!
Dupa ce „diavolul” sare peste ei – ceea ce, in traditia locala, inseamna ca tot raul ii va ocoli in viata, bebelusii sunt „bombardati” cu o ploaie de petale de trandafiri de catre parinti, rude si vecini si adesea binecuvantati de un preot, inainte de a fi luati si dusi inapoi in patucurile lor.
Desi fostul papa, Benedict, i-a instruit pe preoti sa se distanteze de asemenea traditii, care contravin practicilor catolice, papa Francisc – el insusi de origine hispanica, desi din America de Sud – pare a fi mai ingaduitor cu ele. Iar autoritatile locale incurajeaza din plin traditia, nu de alta, dar ea aduce bugetului orasului milioane de euro, in fiecare an, pe masura ce tot mai multi turisti vin sa participe la festivitate – iar unii sosesc „inarmati” cu saltea si bebelus, dornici ca si odraslele lor sa beneficieze de inedita „oferta”.
In ciuda faptului ca saltul prezinta riscuri – mai ales cand sunt insirati mai multi bebelusi pe o saltea, niciodata in decursul anilor nu s-a intamplat vreun incident in care micutii sa fie raniti. Prilej pentru cei care cred in veridicitatea traditiei sa spuna, plini de sine: „Vedeti ca functioneaza? Bebelusii sunt aparati de rau!”
GABRIEL TUDOR
Comentarii