Candva, se presupune, planeta noastra era locuita de oameni uriasi, astazi considerati personaje fantastice de basm, chiar daca anumite vestigii preistorice tind sa acrediteze veridicitatea ideii.
Faptul ca a existat o era a animalelor de dimensiuni colosale nu poate fi insa contestat, datorita nenumaratelor descoperiri in acest sens confirmate de paleontologi cu dovezi incontestabile.
Anumite plante sunt cele care inca sunt vii, in toata splendoarea dimensiunilor lor colosale, confirmand astfel ca Pamantul a fost si inca mai este leaganul si casa unor specii demne de o „planeta a gigantilor”.
Taramul uitat de timp
Cei mai mari arbori de pe Terra apartin celor trei specii de sequoia raspandite in emisfera nordica, supravietuitoare ale erei glaciare. Contemporani cu dinozaurii ori cu infioratorul T-Rex, reprezentantii de azi ai colosilor vegetali au trait acum 180-135 de milioane de ani, in Jurassic. In epoca moderna, cea mai veche referire scrisa cunoscuta la copacii uriasi din California a fost facuta in 1833 de o expeditie de vanatori, dar nu se mentioneaza nicio localitate, iar descoperirea nu a fost mediatizata.
In 1850 John M. Wooster si-ar fi sculptat initialele in scoarta unui copac din Calaveras Grove, dar acest lucru nu a cunoscut publicitatea. De aceea, prima observare sigura si documentata pe scara larga a copacului sequoia gigant a avut loc in primavara anului 1852.
Un vanator care urmarea un urs in muntii Sierra Nevada a intrat in padurea cunoscuta acum sub numele de „North Grove” din Parcul de Stat Calaveras. Lui Augustus T. Dowd, nu-i venea sa-si creada ochilor si, mai mult, odata ajuns in tabara miniera din apropiere, nimeni nu l-ar fi luat in serios, daca oamenii nu ar fi vazut ei insisi copacii enormi.
Incredibilii colosi vegetali au castigat popularitate instantaneu si au devenit bine cunoscuti de publicul larg. Au fost construite drumuri si din nefericire, multi taietori de lemne au privit minunea rostogolind in ochi imaginea unor viitoare averi fabuloase din exploatarea nesperatului tezaur verde.
Oameni si arbori
Gigantii sequoia erau cunoscuti de multe veacuri de triburile indiene locale. Bastinasii au numit copacul Wawona, o onomatopee care imita sunetul scos de bufnita nordica, pe care indienii Yosemite o considerau gardianul padurii.
De aici insa incepe o alta parte a istoriei lor, trista, in care unii oameni si-au aratat adevaratul chip, ceea ce insa nu a facut decat sa accentueze puternic valoarea complexa a acestui veritabil mit al lumii arborilor. Vechiul sequoia vazut pentru prima data de Augustus T. Dowd, a fost numit „Arborele Descoperirii”.
Dupa ce a rezistat timp de multe secole furtunilor si incendiilor de padure, in 1852, el… a intalnit un om occidental. Un an mai tarziu, copacul a fost doborat. Timp de 22 de zile, cinci barbati s-au inversunat sa-l culce la pamant pe viteazul verde. Dupa numararea inelelor de crestere s-a constatat ca acesta avea peste 1.300 de ani. Culmea ironiei – butucul ramas a fost folosit ca ring de dans…
Numerosi asemenea copaci batrani au fost taiati, fiindca, dupa mentalitatea vremii, oamenii ar fi avut nevoie de dovezi palpabile a existentei lor. Evident, totul aducea multi bani celor care gestionau masacrul. In 1891, de exemplu, „Arborele Mark Twain” a fost doborat, din care o felie din trunchi a fost trimisa la Muzeul American de Istorie Naturala din New York, iar o alta felie la Muzeul Britanic de Istorie Naturala din Kensington, Londra. In vaile de munte indepartate ale muntilor Sierra Nevada, au aparut rapid numeroase fabrici de cherestea.
In timp ce forestierii taiau copacii batrani de secole, fermierii au adus oi si capre care au distrus in mare masura pajistile. Randamentul sequoia gigant a fost insa minim, din cauza calitatii scazute a lemnului. In multe dintre aceste locuri se mai pot vedea resturi forestiere dupa mai bine de 100 de ani.
Arborele numit „General Sherman” nu este doar cel mai mare sequoia gigant, ci si cel mai mare copac din lume. El are 83,8 m inaltime, circumferinta de 24,10 m (aproape de sol este de 31,3 m). Latimea coroanei e de 33 m, iar primele ramuri cresc de la 40 m! Multa vreme s-a crezut ca acest copac are varsta de 2.000-3.000 de ani.
Cercetarile au aratat ca probabil are varsta de peste 2.000 de ani. In trecut, au fost taiati sequoia de 3.220 de ani (prin numararea inelelor de crestere) si se crede ca ar putea exista sequoia gigantici de pana la 4.000 de ani!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii