„Este imposibil sa transmitem o idee despre maretia salbatica si densa a scenei. Ne-am oprit pe varful dealului, incremeniti de uimire. O ruina uriasa si dezolare apareau de pretutindeni, inconjurandu-ne si ne-am gandit la acel camp de batalie supraomenesc, unde armatele ostile ale cerului au smuls dealurile pamantesti.”
Datand din anul 1843, aceasta este una dintre primele descrieri ale miticelor formatiuni stancoase din North Yorkshire (Anglia), numite Brimham Rocks. Dincolo de spectacolul oferit de lucrarea petrecuta timp de ere a naturii, locul atrage permanent vizitatori datorita legendelor, credintelor, dar si intamplarilor legate de o istorie ce a inceput in urma cu aproximativ 340 de milioane de ani.
Similitudini cu „Babele”!
Aceste roci uimitoare au aparut in mod natural, create de un rau imens cu 100 de milioane de ani inainte ca primii dinozauri sa apara pe Pamant. Cu toate acestea, un eveniment mult mai recent, in timpul ultimei perioade glaciare, a modelat stancile in siluetele bizare pe care le vedem astazi.
Pe masura ce ultimii ghetari gigantici din epoca glaciara s-au topit, acestia au creat valuri de si din stanci, creand forme cu aspect sculptat. De atunci, ploaia si vantul au erodat si mai mult formatiunile de stanca ciudate aflate in intreaga zona, „Brimham Rocks” avand infatisarea comparabila cu cea a „Babelor” din Bucegi intr-un echilibru aparent imposibil, deoarece a sprijini intr-un punct minuscul greutatea imensa a structurilor geologice respective sfideaza logica si legile fizicii terestre.
Pe alocuri exista gauri si mici tunele, unele formate prin eroziunea apei asupra pietrelor aflate la adancime. Gaurile mai lungi s-au format, probabil, cand vegetatia gigantica a fost prinsa in stanca aflata in formare, eroziunea acesteia lasand un gol.
Multe dintre aflorimentele de stanca ajung la peste 30 de metri inaltime, in timp ce zona protejata „Brimham Rocks” se intinde pe mai mult de 160 de hectare. Majoritatea stancilor au primit nume precum Sfinxul, Cainele de paza, Camila, Testoasa, Ursul dansator, Capul babuinului. Multe sunt cunoscute prin legende, cum ar fi stancile indragostitilor, ce evoca un cuplu de indragostiti care nu puteau fi impreuna, astfel ca au incercat sa se arunce in abisul mortii, sarind de pe stanci, dar au fost salvati in mod miraculos.
Natura ca magician
Complexul „Brimham Rocks” arata foarte bizar, insa vazut pe vreme cu ceata pare desprins din alta lume. Cea mai spectaculoasa formatiune de piatra este, fara indoiala, Idol Rock, un gigant de 200 de tone care face echilibristica pe un punct subtire de numai 30 de centimetri. Este greu de explicat cum sta inca in picioare!
Cele mai uimitoare structuri au nume fanteziste, determinate de forma lor. Aproape de poteca principala se afla „Nicovala Diavolului”, care arata ca o nicovala. O alta formatiune este cunoscuta sub numele de Batrana si Partenerul ei, fiind alcatuita dintr-o structura foarte larga si stufoasa, langa un stalp zvelt. In secolele XVIII-XIX, cercetatori amatori foarte entuziasti se intrebau daca nu cumva stancile „reunite” intr-o arie relativ restransa ar fi putut fi sculptate de druizi, idee aparuta concomitent cu popularitatea „Fragmentelor de poezie antica” (1760) pe care poetul scotian James Macpherson pretindea ca le-a descoperit scrise in gaelica, atribuindu-i-le bardului legendar Ossian.
Era o epoca in care evocarea civilizatiei celte, a druizilor, a practicilor magice si a unor realizari neobisnuite ale acestora reveneau frecvent in atentia oamenilor de cultura si a publicului. Vorbim despre asa-numitele teorii druidice, care sugereaza, de pilda, ca o stanca perforata ar fi fost candva o piatra oraculara.
In acelasi context de altfel foarte atractiv, unii scriitori au teoretizat ca modelarea stancii ar fi putut fi imbunatatita prin sculptura druidica. Abia la inceputul secolului XX s-a inteles ca rocile au fost create de forte naturale, ceea ce insa nu afecteaza farmecul si valoarea lor culturala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii