In mijlocul Marii Mediterane intre Peninsula Italica si Africa se afla un mic arhipelag plin de bogatii arheologice, arhitecturale, artistice si naturale care atrag anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Insulele, un adevarat muzeu in aer liber, sunt pline de porturi mici, de golfuri izolate si salbatice, cu stanci abrupte si plaje nisipoase.
Din timpurile preistorice, Malta a constituit un loc deosebit de agreat de comercianti si razboinici care veneau aici pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Se presupune ca primii locuitori ai arhipelagului au venit din Sicilia in urma cu 5000 de ani i.Ch. (neolitic) dar urmele celei mai vechi ocupatii se gasesc in templul din Ggantija (insula Gozo) ridicat prin anii 3600 i.Ch., o constructie mai veche decat piramidele din Egipt.
Ocupata succesiv de fenicieni, romani, arabi, apoi de dinastiile europene din Normandia, Anjou, Castillia, in Evul Mediu, Malta a cedat ordinului Sfantului Ioan din Ierusalim. In perioada romana, Apostolul Sf. Pavel, in urma naufragiului pe insula in anul 60 d.Ch., a raspandit crestinismul in randul populatiei.
Malta infloreste in plin apogeu baroc, datorita prezentei cavalerilor ioaniti care s-au instalat aici in secolul al XVI-lea, fiind alungati de turci de pe insula Rhodos veniti din cele patru colturi ale Europei. In 1798 se afla sub influenta invadatorilor, al trupelor napoleoniene care sunt alungate in 1780 de englezi si care vor ramane aici pana in 1964. Dupa zece ani, Malta devine republica.
Arta si arhitectura
De departe, La Valetta, capitala Maltei, arata ca un castel de nisip. Domurile, meterezele, turnurile au o omniprezenta culoare bej-galben. (Barocul convietuieste intr-un mod contrastant cu arhitectura occidentala). In a doua jumatate a secolului al XVI-lea pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, cavalerii ordinului Sfantul Ioan, acesti calugari-soldati plecati sa salveze crestinatatea, au construit aici nu doar un oras fortificat ci si un continent in miniatura si au pus bazele la ceea ce va deveni mai tarziu o comunitate europeana.
Fidela idealului sau moral, Malta a inceput sa faca ordine pe mare, luptand impotriva piratilor pentru a asigura libera navigatie. Burghezia comercianta, incepe sa se dezvolte si sa contribuie la prosperitatea economica incurajand totodata artele. Sunt construite catedrala Sfantului Ioan, Palatul Marilor Maestri, cele Trei Cetati sau Fortul Saint-Ange.
In Renastere, Malta e influentata de cultura italiana dar revine la baroc. Remarcabile sunt in acest sens hanul din Castillia sau catedrala si Muzeul Catedralei din Molina. Pentru iubitorii sporturilor, insulele ofera o gama larga de posibilitati: golf, tenis, calarie, sporturi nautice, sporturi extreme etc.
DORIN MARAN
Comentarii