• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Despre fiziologia visului

Despre fiziologia visului

14 martie 2002
in Se petrec intre cer si pamant
A A

          Ultimele gânduri ale regretatului nostru coleg, Ion Tugui, destinate publicului cititor, patrund intr-un chip tulburator chiar in teritoriul incifrat al visului. Ne onoreaza sa publicam in saptamânalul „Magazin” – numarul de fata si cel viitor – cea de pe urma respiratie spirituala a scriitorului vizionar, care astazi ne contempla dintr-un altfel de vis.

          Ultimele gânduri ale regretatului nostru coleg, Ion Tugui, destinate publicului cititor, patrund intr-un chip tulburator chiar in teritoriul incifrat al visului. Ne onoreaza sa publicam in saptamânalul „Magazin” – numarul de fata si cel viitor – cea de pe urma respiratie spirituala a scriitorului vizionar, care astazi ne contempla dintr-un altfel de vis…
          
          Visul ocupa un loc fruntas în toate doctrinele spirituale si în evolutia culturii mitologice si religioase. Oniromancia va cunoaste în traditia iudaica o argumentare superioara ce se va transmite apoi crestinismului. În Vechiul Testament apar patruzeci si noua de vise cu rol esential, iar în Noul Testament noua vise, de asemenea cu functii de prima importanta. În vechime, visul avea o functie politica si terapeutica foarte respectata, la egipteni si la greci fiind un fel de „domeniu al cunoasterii” de care se tinea seama cu toata seriozitatea. De pilda, vestitul Asklepios fixa diagnosticele la bolnavi dupa ce îi punea sa-si povesteasca visele recente sau pe cele ce le reveneau corect în memorie. Studiul efectuat cu maxima rigoare asupra viselor debuteaza la sfârsitul secolului al nouasprezecelea si va cunoaste acumulari stiintifice importante în prima parte a secolului douazeci. Parintele psihanalizei, Freud, nu-i decât capul de coloana al unui nomenclator prestigios care apartine „stiintei onirice”. Francezul Henri Piéron acuza în anul 1913 fenomenul oniric de influenta generata de lichidul cefalo-rahidian, care ar contine o substanta ce provoaca, pur si simplu, somnul. Experienta francezului va fi reluata de mai multe ori pâna prin 1965, dar în acest rastimp oamenii de stiinta, pe mai toate meridianele, au continuat sa se ocupe de vis, largind sfera cunoasterii si experientele în domeniu. La Universitatea din Tokio se emite ipoteza unei substante misterioase care ar provoca somnul, dar s-a descoperit ca somnul real nu are nimic comun cu somnul hipnotic sau cu cel indus de anumite narcotice…
          Reintra în interes teoria lui Pavlov despre „inhibitia interna” si cea a lui Kleitman, despre travaliul muscular, dar cu acestea visul continua sa fie un mister, ca si inducerea propriu-zisa a somnului. Importanta visului la om nu poate fi neglijata, de vreme ce un om care a trait saizeci de ani, cinci i-a „trait” dormind!
          Si iata ca în anul 1924, o data cu aparitia electroencefalografului, se fac progrese în descifrarea visului, pentru prima oara putându-se realiza o seama de caracteristici grafice ale somnului. S-a stabilit astfel ca în timpul somnului au loc o seama de modificari ce se regasesc implicit si în fenomenul oniric. Aceste modificari se refera la scaderea temperaturii corpului si a tensiunii arteriale, la accelerarea ritmului respiratiei, prelungindu-se timpul de inspiratie si, fapt esential, tot acum are loc miscarea globilor oculari – descoperire cunoscuta ulterior prin initialele REM. Aspectul fundamental a putut fi descris în cele din urma, identificându-se stadiile si ciclurile somnului profund ca si ale somnului usor:
          Starea de trezie, în care creierul emite unde beta cu un ritm de 30 pulsatii pe secunda;
          Starea de veghe pasiva, o amorteala progresiva, placuta, când creierul emite unde alfa cu un ritm de 8 – 12 pulsatii pe secunda;
          Starea de adormire, când apar undele teta cu un ritm de 4-6 pulsatii pe secunda (mâini si picioare grele, senzatii auditive si vizuale) cu durata de 5 pâna la 20 de minute;
          Somn usor, când creierul emite unde sigma de mare amplitudine cu un ritm de 12-15 pulsatii pe secunda, în alternanta cu un ritm mai lent sau ultralent, cu durata între 10-40 de minute;
          Apare somnul profund, emisia de pulsatii este foarte lenta, de 2-4 pe secunda, acesta fiind ritmul delta, când se pierde cunostinta, scade temperatura corpului, scade tensiunea, pulsul si respiratia sunt rarite. Acest stadiu dureaza între 10 si 30 de minute;w Somnul foarte profund, undele au ritm constant, este somnul copilariei, el dispare la 30 de ani. Acest stadiu dureaza între 10-20 de minute, sistemul muscular este calm, se înmultesc acum celulele de crestere si cele de cicatrizare;
          Somnul este profund (numit si paradoxal), creierul nu mai transmite semnale motorii, pupila se contracta si apare miscarea rapida oculara (REM); acum apare excitatia sexuala, undele rapide, asemanatoare undelor beta emise de starea de veghe. Trezit în acest stadiu, omul îsi poate relata visul retinut corect; Se încheie suita stadiilor somnului, care coincide cu emisia de unde alfa. Urmeaza trezirea lenta…
          

ShareTweet
Articolul precedent

Galuste cu pesmet

Urmatorul Articol

Castraveti cu smântâna

Articole Similare

Paranormal

Ziua Europeana UAP

16 iunie 2025

Mai nou, documentele oficiale, dar si media folosesc, în loc de OZN,...

Paranormal

Învatatii vor noi metode pentru a studia OZN-urile

9 iunie 2025

Scriam în numarul trecut ca treizeci si trei de renumiti universitari si...

Paranormal

Pentru studiul stiintific al fenomenului OZN

2 iunie 2025

Treizeci si trei de renumiti universitari si oameni de stiinta din întreaga...

Paranormal

OZN-uri pe Valea Hudson

26 mai 2025

O aeronava mare, neidentificata, a aparut în vecinatatea unui mic aeroport din...

Paranormal

Sistemul GREMLIN vâneaza OZN-uri

19 mai 2025

In mijlocul lunii noiembrie 2024 Pentagonul a oferit noi detalii despre modul...

Paranormal

Drone sau altceva?

12 mai 2025

Zeci de zboruri misterioase pe timp de noapte au fost raportate la...

Urmatorul Articol

Castraveti cu smântâna

Taci si inghite

Salata italiana

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.