• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Forta Spatiala si batalia pentru Luna

Forta Spatiala si batalia pentru Luna

29 august 2022
in Se petrec intre cer si pamant
A A

Pe 12.03.2022, Bryan Bender a publicat in Politico, o analiza intitulata „Batalia pentru Luna: planurile noii forte spatiale ridica temeri cu privire la militarizarea suprafetei lunare”.

 Proiectul de lege privind cheltuielile guvernamentale, adoptat de Congres in martie 2022, a adaugat 61 de milioane de dolari pentru ca armata sa continue proiecte in spatiul din jurul Lunii. „Aceasta este, practic, prima suma semnificativa de bani pe care o investim in acest sens”, a declarat colonelul fortelor spatiale Eric Felt, comandantul Directiei pentru vehicule spatiale a Laboratorului de Cercetare a Fortelor Aeriene de la Baza Fortelor Aeriene Kirtland din New Mexico.

 El a comparat suma cu „un deget muiat in apa, dar credem ca, potential, acesta este un domeniu tehnologic important”. „Din perspectiva Fortelor Spatiale”, a adaugat el, „ei nu stiu cat de mare va fi afacerea asta in viitor, dar ar putea fi o afacere mare.”

 Pentagonul sustine ca aceste noi activitati, toate lansate de la crearea US Space Force (USSF), in urma cu trei ani, sunt concepute in primul rand pentru a ajuta la asigurarea unei economii spatiale private in crestere si pentru a proteja astronautii civili. Recent s-a estimat ca statele nationale si companiile comerciale vor zbura pe Luna cu aproape 100 de misiuni – atat cu echipaj, cat si fara echipaj – pana in 2030. Dar expertii in politica spatiala si in securitate se tem ca fortele armate ar putea depasi NASA in explorarea spatiului si ar putea introduce, in ceea ce a fost in mare parte o competitie pasnica, o competitie militara. Unii strategii militari spun ca sunt pur si simplu prea multe in joc in cursa spatiala pentru a lasa lucrurile in seama civililor si ca Pentagonul va fi probabil obligat sa-si asume un rol mai important.

Avantaje militare

 Agentia spatiala a Chinei a facut progrese semnificative in planul sau de explorare a Lunii, inclusiv aterizarea primei nave spatiale la polul sud lunar in 2019. De asemenea, ea planifica cel putin trei misiuni robotice suplimentare, incepand din 2024, pentru a construi o baza lunara destinata viitorilor taikonauti.

 Sustinatorii unei armate americane mai musculoase spun ca nu se poate avea incredere ca China urmareste doar scopuri pasnice si ca ea ar putea folosi programul sau spatial pentru avantaje atat economice, cat si militare, inclusiv un parteneriat cu Rusia pentru a construi o baza lunara. „Forta Spatiala a SUA trebuie sa fie pregatita sa protejeze interesele natiunii noastre si sa ofere capacitatile necesare pentru securitate si stabilitate oriunde ne-ar duce asta”, se spune intr-o declaratie.

 In timpul Razboiului Rece, armata si fortele aeriene au studiat potentialul unui avanpost lunar, precum si al unui „sistem de bombardament al Pamantului bazat pe Luna”. S-a pus si problema efectuarii de teste nucleare pe Luna. Dar operatiunile lunare nu au aparut niciodata mai importante in planurile militare decat acum. Recentul ghid de planificare emis de seful operatiilor spatiale, generalul Jay Raymond, solicita „o extindere a ordinului de marime a capacitatii noastre de a simti, de a comunica si de a actiona pentru a proteja si a apara interesele americane in spatiul din jurul Lunii si nu numai”.

 Noul rol este, de asemenea, consacrat intr-un memorandum de intelegere intre NASA si Forta Spatiala, care stipuleaza ca „sfera de interes a ramurii militare se va extinde pana la 272.000 de mile si mai departe, cel putin pana pe fata indepartata a Lunii – o crestere de peste zece ori in raza si o extindere de 1000 de ori a volumului de serviciu.”

 Unul dintre cei mai mari sustinatori ai unui rol atat de extins este generalul locotenent al Fortelor Spatiale John Shaw, comandantul adjunct al Comandamentului Spatial al SUA. Organizatia este responsabila de toate operatiunile militare de peste 100 de kilometri de suprafata Pamantului. Shaw, in urma cu mai bine de doua decenii, pe cand era un major al Fortelor Aeriene, a sustinut ca NASA nu era cea mai potrivita pentru a conduce explorarea spatiului cosmic: „Acest lucru este contrar abordarilor traditionale americane de explorare si exploatare a unui nou teritoriu. De asemenea, este contrar bunului simt”, a scris Shaw intr-o lucrare din 2002. „NASA este o organizatie de cercetare si tehnologie. Are putine stimulente pentru a dezvolta, deschide si proteja noi zone pentru exploatarea comerciala.” El a asemanat abordarea Lunii cu stapanirea marii libere in secolul al XIX-lea, cand „scopul principal al fortelor militare pe timp de pace era sa exploreze, sa cartografieze si sa protejeze exploatarea portiunilor necunoscute ale continentului nord-american”.

 Saptamana aceasta, intr-un articol de jurnal publicat de Universitatea Aeriana de la Baza Aeriana Maxwell, Alabama, Shaw a sustinut ca rolul Comandamentului Spatial trebuie sa se extinda intr-o „zona de responsabilitate” pe care o defineste in linii mari drept „astrografica”. „De-a lungul istoriei”, a scris el, „traficul comercial maritim s-a desfasurat cu mai multa incredere stiind ca marina era in apropiere pentru a mentine lucrurile in siguranta. Conditii similare trebuie promo-vate pentru a proteja comertul spatial.”

 Dar privitor la operatiunile pe care militarii le pot efectua in spatiul din jurul Lunii exista limite. Tratatul privind spatiul cosmic din 1967 interzice armele de distrugere in masa si mai prevede ca „infiintarea de baze, instalatii si fortificatii militare, testarea oricarui tip de arme si efectuarea de manevre militare asupra corpurilor ceresti vor fi interzise”. Dar „folosirea personalului militar pentru cercetare stiintifica sau in orice alte scopuri pasnice nu va fi interzisa”, se spune in tratat. „De asemenea, nu va fi interzisa utilizarea oricaror echipamente sau facilitati necesare pentru explorarea pasnica a Lunii si a altor corpuri ceresti.”

 Cu toate acestea, exista o dezbatere reinnoita asupra a ceea ce s-ar califica si ce ar putea fi o incalcare a tratatului. De pilda, proiectul NOM4D are ca un obiectiv sa studieze „resursele obtinute de pe suprafata Lunii pe masura ce se aplica viitoarelor misiuni de aparare”. Alte planuri militare legate de Luna includ anuntul din martie 2022, facut de Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene ca intentioneaza sa dezvolte un sistem de supraveghere lunara, cunoscut sub numele de Sistemul de patrulare a autostrazii cislunare.

Satelit spion

 Forta Spatiala a colaborat, de asemenea, cu Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene pentru a testa un satelit spion lunar cunoscut sub numele de „Defense Deep Space Sentinel” pentru a efectua recunoasteri pe si in jurul Lunii, inclusiv pentru a identifica nave spatiale vechi sau alte componente aruncate care ar putea pune in pericol misiunile viitoare. Analistii au aratat insa ca nu este nevoie in prezent de monitorizarea si indepartarea resturilor aflate in spatiul din jurul Lunii si este putin probabil sa existe o astfel de nevoie in deceniile viitoare.

 Tratatul cu privire la spatiul cosmic spune destul de clar ca nu e permisa o baza militara pe Luna, dar se asteapta totusi ca armata sa faca mult mai mult decat sa efectueze supravegherea pe si in jurul Lunii. Ofiterii care scriu in principalul jurnal academic dedicat Fortei Spatiale au argumentat ca „USSF ar trebui sa dezvolte nave spatiale capabile de operatiuni de intalnire si de proximitate pentru aprovizionarea logistica si ar trebui sa inceapa acum sa colaboreze cu companii care pun piciorul in zona din jurul Lunii.”

 Experti precum Aaron Boley au subliniat ca, desi spatiul din jurul Pamantului a fost deja militarizat, „nu am facut inca asta cu spatiul din jurul Lunii. Sa facem din spatiul din jurul Lunii acea demarcatie pe care nu ar trebui sa o traversam.”

 Intre timp, Forta Spatiala se pregateste ca portofoliul sau lunar sa creasca substantial. „Imi imaginez o multime de alte proiecte de dezvoltare tehnologica concentrate pe acest domeniu in urmatorii 10 pana la 15 ani. Daca Forta Spatiala decide ca are nevoie de o capacitate operationala, vom incepe sa o concretizam”, a spus Felt. De exemplu, laboratorul sau realizeaza un studiu cu Space Force Warfighting Analysis Center vizand capacitatile suplimentare care ar fi necesare daca armata va intentiona sa opereze pe si in jurul Lunii. El a adaugat: „Sunt probleme grele care trebuie rezolvate pentru a ne asigura ca putem opera acolo”.

DAN D. FARCAS

ShareTweet
Articolul precedent

Supa de rosii cu branza

Urmatorul Articol

Neinfricatul “Nor Rosu”

Articole Similare

Paranormal

Denuntatori luati în serios

7 iulie 2025

Daniel Sheehan este un jurist si activist de interes public, absolvent al...

Paranormal

Elizondo si Mellon la Congresul SUA

30 iunie 2025

Brandi Vincent este corespondenta publicatiei DefenseScoop la Pentagon. Într-un articol din 31...

Paranormal

Problema dronelor

23 iunie 2025

La sfârsitul anului 2024, locuitorii din New Jersey si din statele vecine...

Paranormal

Ziua Europeana UAP

16 iunie 2025

Mai nou, documentele oficiale, dar si media folosesc, în loc de OZN,...

Paranormal

Învatatii vor noi metode pentru a studia OZN-urile

9 iunie 2025

Scriam în numarul trecut ca treizeci si trei de renumiti universitari si...

Paranormal

Pentru studiul stiintific al fenomenului OZN

2 iunie 2025

Treizeci si trei de renumiti universitari si oameni de stiinta din întreaga...

Urmatorul Articol

Neinfricatul “Nor Rosu”

De ce nu poarta Americile numele lui Columb?

Tema: “VULPEA”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.