1,5 kg de rosii, 3 morcovi, 2 cepe, o telina mica, o lingurita zahar, ulei, sare, piper, o legatura patrunjel verde, 100 g orez, 1 ardei gras, 250 g branza telemea.
Rosiile se pun cateva secunde in apa clocotita, apoi se scot si se curata de pielita, se dau pe razatoare sau se paseaza cu un robot de bucatarie. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste la foc mic in putin ulei. Se adauga morcovii si telina tocate cubulete. Se mai calesc putin si se adauga un litru apa. Se lasa la fiert 10 minute. Se adauga apoi rosiile pregatite mai devreme si ardeiul tocat marunt. Se sareaza si se lasa la fiert 30-40 de minute, la foc mic. Se mai pune putina apa, daca este nevoie. Se adauga orezul fiert separat in putina apa. Se da un clocot, se pipereaza si se potriveste de sare. Se serveste rece, cu patrunjel tocat deasupra, cu cubulete de branza telemea si paine prajita.
Betisoare cu cas
175 g cas, 120 g unt, 200 g faina, 2 galbenusuri, sare, 100 g cascaval.
Se framanta un aluat (timp de 20 minute) din ingredientele mentionate mai sus (fara cascaval). Se intinde o foaie care se impatureste in trei si se lasa la rece 10 minute. Se repeta operatia de trei sau patru ori, apoi foaia intinsa se unge cu albus de ou si se presara pe deasupra cascaval ras. Se taie betisoare late de 1 cm si lungi de 9-10 cm. Se asaza pe o tava unsa si se coc la foc potrivit.
Comentarii