Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord, ciudate atât din punct de vedere fizic, cât si chimic. Majoritatea oamenilor pot recunoaste sopârla de 1,5 metri lungime datorita solzilor roz si negri, a corpului ghemuit si a cozii scurte caracteristice.
Acestea nu sunt însa singurele lor caracte-ristici unice – Gila este una dintre cele doar doua specii de sopârle cunoscute în lume capabile sa produca venin.
Periculoasa, dar benefica
Desi o muscatura plina de venin neurotoxic este rareori fatala, ea nu este totusi placuta si poate provoca dureri considerabile, edeme, greata si varsaturi. Dar în saliva sopârlei Gila se afla si o substanta care se dovedeste a fi foarte promitatoare în ceea ce priveste detectarea unor tumori pancreatice foarte dificil de depistat cu mijloace conventionale.
În rare ocazii, celulele beta responsabile de producerea insulinei în pancreas pot functiona defectuos si pot forma mici tumori cunoscute sub numele de insulinoame. Desi relativ benigne, aceste tumori pot totusi reduce nivelul de zahar din sânge al unei persoane din cauza supraproductiei de insulina.
Acest aspect este deosebit de problematic pentru persoanele cu diabet, deoarece poate duce la scaderea energiei si chiar la coma diabetica. În plus, tumorile au de obicei dimensiuni mai mici de 2,5 cm, ceea ce le face dificil de localizat si diagnosticat. O noua varianta de scanare PET pare sa evalueze cu precizie insulinoamele, datorita în mare parte complexitatii chimice a salivei sopârlei monstruoase Gila.
Înainte de solutia inspirata de sopârla, identificarea pacientilor cu insulinom era extrem de dificila pentru echipele medicale. În multe cazuri, este nevoie de mult timp pentru a confirma existenta acestora – iar când ele erau depistate efectele se produceau deja si erau adesea ireversibile.
Insulinoamele, tumori benigne cu efecte grave
„Insulinomul este o forma de tumora care prezinta numeroase provocari pentru lumea medicala”, a declarat Marti Boss, primul autor al unui nou studiu publicat în revista de specialitate The Journal of Nuclear Me-dicine.
„Putem efectua teste de sânge, dar acestea nu pot confirma daca o tumora este cauza tulburarilor insulinice sau unde este localizata. Sunt disponibile diverse procedee de scanare conventionale, precum CT, RMN si PET, dar nu ele pun întotdeauna în evidenta prezenta insulinoamelor. În trecut, chirurgii începeau sa taie portiuni din pancreas pâna când gaseau tumora. Daca aceasta era la capat, întregul pancreas era sacrificat”, a adaugat Martin Gotthardt, profesor de medicina nucleara si coautor al studiului.
„Puteti trai fara pancreas, dar v-ati lupta cu diabetul sever si ar trebui sa va controlati constant glicemia. Asadar, era nevoie urgenta de o metoda mai buna de depistare a tumorilor”. Gotthardt si Boss cunosteau utilitatea promitatoare a salivei sopârlelor Gila.
Cercetarile anterioare indicasera ca o substanta chimica specifica gasita în saliva sopârlei veninoase, care traieste în desert, poseda o afinitate ridicata de a se lega de o molecula specifica în insulinoame, cunoscuta sub numele de receptorul GLP1. Dar prelevarea de saliva de reptila, pentru a fi folosita în experimente de laborator, s-a dovedit foarte dificila.
Scanarea Extendin-PET
Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii au dezvoltat o versiune sintetica mai stabila din punct de vedere chimic, cunoscuta sub numele de Extendin, pe care au combinat-o apoi cu o substanta de contrast usor radioactiva, utilizata în scanarile PET standard.
Ulterior, ei au cerut unui numar de 69 de pacienti adulti sus-pectati ca ar avea tumori pan-creatice sa efectueze scanarea Extendin-PET.
Rezultatele au fost elocvente – în timp ce scanarile PET conventionale au detectat tumorile în doar 65% din cazuri, noua optiune derivata din saliva sopârlei Gila a facut acest lucru cu o rata de precizie de 95%.
În cazurile în care scanarea Extendin-PET a fost combinata cu scanari CT si RMN, 13% dintre aceste identificari ale insulinomului s-au datorat exclusiv procedurii Extendin-PET. Dupa confirmare, chirurgii au extirpat cu succes toate tumorile la pacientii afectati.
În continuare, echipa spera sa efectueze cercetari suplimen-tare privind beneficiile Extendin si modul în care acesta poate fi utilizat pentru a trata insulinomul. De asemenea, cercetatorii depun eforturi pentru a introduce scanarile PET modificate în unitatile medicale.
„Credem ca noua scanare poate înlocui toate celelalte scanari”, spune Boss. „Toti acesti pacienti au fost complet vinde-cati dupa operatie, chiar daca unii fusesera bolnavi timp de zeci de ani si nimeni nu le putuse da vreun diagnostic clar.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii