Un mucegai misterios ameninta cele mai frumoase si mai celebre picturi rupestre u Cercetatorii se pare ca au gasit totusi o rezolvare..
Un mucegai misterios ameninta cele mai frumoase si mai celebre picturi rupestre u Cercetatorii se pare ca au gasit totusi o rezolvare…
Era o zi de joi, 12 septembrie 1940… Patru adolescenti se afla la capatul unei galerii, pe care au observat-o cu greu pentru ca intrarea sa are o forma de gaura de cheie. Obscuritatea este aproape totala. Patrund mai departe, presimtind poate marea descoperire – cel mai faimos sit preistoric din Franta si una din cele mai frumoase pesteri paleolitice din Europa. Numele lor: Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel si Simon Coencas. Privirilor înmarmurite, atunci ca si mereu de atunci încoace, pentru cine are sansa de a se afla macar o data în viata în fata unei asemenea minuni, se dezvaluiau capodopere de arta primitiva care supravietuisera neatinse aproape 18.000 de ani.
Situata într-o zona abundând în comori preistorice, Lascaux devine putin câte putin loc de pelerinaj. Se iau importante masuri de conservare si, pentru a deschide publicului acest loc formidabil, curând dupa cel de-al doilea razboi mondial se efectueaza lucrari care sa largeasca accesul. În particular, gura pesterii este largita si solul este coborât pentru a facilita circulatia celor peste 1200 de vizitatori zilnic! Prima alarma se declanseaza în 1955: pe picturi se observa clare semne de degradare! Se vorbeste de excesul de gaz carbonic din aer, datorat respiratiei turistilor. Apoi s-a observat si ciuperca teribila care se întindea de neoprit pe podea, pe tavan, pe pereti. Se recurge la antibiotice si antifungice – nici un rezultat: ciuperca nu poate fi oprita!
Masuri drastice
Prima lupta care s-a dat a fost de fapt cea cu algele verzi care proliferau datorita aerului proaspat intrat o data cu oamenii. Se pune în functiune un sistem de aer conditionat. Se înregistreaza ameliorari, dar în în schimb se observa ciuperca si virulentele sale atacuri. Orice masura de decontaminare se dovedeste ineficienta. Ciuperca nu cedeaza! Mai mult, originea sa i-a lasat multa vreme fara replica pe specialisti. Care, acum 40 de ani, au recomandat autoritatilor masura suprema: închiderea pesterii pentru accesul publicului!
Ciuma agricola
Într-un raport publicat în „La Recherche”, se sugereaza însa pentru prima oara ca ciuperca ucigasa ar fi putut fi adusa accidental pe cizmele muncitorilor care au montat instalatia de aer conditionat! De aici s-a ajuns la ideea ca ar fi vorba de o ciuperca din familia Fusarium, cunoscuta ca o adevarata ciuma in agricultura. Si, la doi ani dupa prima identificare a ciupercii, ministrul francez al culturii anunta ca întregul monument, cu toata panoplia de imagini uluitoare de tauri, cai si animale paleolitice, nu se mai afla sub nici o amenintare. Înaintarea ciupercii fusese oprita. Dar echilibrul biologic al pesterii, care permisese uluitoarea pastrare a picturilor de pe pereti de-a lungul atâtor milenii, trebuie restabilit.
O echipa multidisciplinara studiaza interactiunea factorilor chimici, biologici si de clima, precum si a altor forte în mediul din interiorul pesterii, în special pentru a evita pe viitor orice alta contaminare. În orice caz, istoria a mai fost înca o data salvata iar pestera de la Lascaux asteapta sa-si redeschida portile…
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii