În curând, pentru a calatori pe cel mai sudic continent terestru, Antarctica, nu va mai fi nevoie sa fii neaparat explorator. Pur si simplu, amatorul de excursii la capatul lumii nu va avea altceva de facut decât sa intre pe autostrada.
În curând, pentru a calatori pe cel mai sudic continent terestru, Antarctica, nu va mai fi nevoie sa fii neaparat explorator. Pur si simplu, amatorul de excursii la capatul lumii nu va avea altceva de facut decât sa intre pe autostrada.
Antarctica gazduieste în prezent aproape 40 de statii geofizice permanente, cele mai multe (6) apartinând Argentinei, dar în total 18 tari si-au construit aici baze; între ele, si Polonia si Ucraina. În treacat amintim ca si pentru România a existat oportunitatea înfiintarii unei asemenea statii permanente, idee zadarnicita de vesnicele probleme financiare.
Cu tot interesul special pentru aceasta zona, clima vitrega face ca, în prezent, singurul mijloc de transport sa fie avionul. Iar zborurile sunt posibile numai atunci când conditiile meteo o permit. Situatia se va schimba însa, datorita unei initiative americane de exceptie: construirea unei autostrazi care sa lege doua dintre cele trei baze antarctice ale SUA – Mc Murdo, situata în zona de coasta a Marii Ross si Scott-Amundsen, asezata exact pe amplasamentul Polului Sud geografic. Cercetatorii din acest punct extrem estimeaza ca lucrarile vor putea fi încheiate peste doi ani, în final marea artera rutiera acoperind nu mai putin de 1.600 kilometri.
Scopul principal al construirii autostrazii antarctice este acela de a „însoti” un cablu din fibre optice menit sa îmbunatateasca sistemul de comunicatii la Polul Sud. Din cauza amplasamentului sau, baza Scott-Amundsen se afla actualmente în afara ariei de acoperire a satelitilor de telecomunicatii de pe orbitele circumterestre. Gratie cablului, oamenii de stiinta vor putea sa-si trimita însa informatiile pe continent, în timp real.
Totusi, autostrada va fi deschisa circulatiei doar o suta de zile pe an, în timpul verii australe. În fiecare primavara, inginerii vor face lucrarile necesare unei bune exploatari, deszapezind traseul si astupând crapaturile formate în timpul iernii. Lucratorii bazei Scott-Amundsen prevad, pentru fiecare vara australa, câte trei drumuri dus-întors pe autostrada, în vederea transportarii materialului stiintific. Drumul de dus va însemna aproximativ 20 de zile, caci va trebui atins Polul, aflat la 2.800 metri altitudine, în timp ce întoarcerea se va face de doua ori mai repede, în numai 10 zile. Vor exista însa si restrictii privitoare la exploatarea acestei cai rutiere. Prima – interzicerea accesului persoanelor particulare si a doua – autorizarea circulatiei numai pentru convoaiele de transport echipate cu senile.
Un analgezic ar putea înlocui opioidele
O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...
Comentarii