Scoateti florile din camera, o sa-i ia copilului tot oxigenul! Dati-i copilului spanac si n-o sa mai fie anemic! Invata poezii cât esti tânar, când o sa imbatrânesti n-o sa mai ai puterea sa memorezi..
Scoateti florile din camera, o sa-i ia copilului tot oxigenul! Dati-i copilului spanac si n-o sa mai fie anemic! Invata poezii cât esti tânar, când o sa imbatrânesti n-o sa mai ai puterea sa memorezi… Si câte si mai câte din acestea. Adevarate? De cele mai multe ori, nu. Cineva le-a spus odata, apoi povestea a circulat din gura-n gura, a devenit cunoscuta, a capatat autoritate. Chiar daca altcineva, un specialist, incearca mai târziu sa ne convinga ca „nu este asa”, nu-l credem. O legenda o data nascuta, este foarte greu de oprit. Daca nu chiar imposibil…
Cum se roteste apa?
Se spune ca un vârtej de apa isi schimba sensul de rotatie când „ne mutam” din emisfera nordica in cea sudica. Nu este totusi asa. Putem privi mult si bine la apa din chiuveta si nu vom avea nici o posibilitate sa spunem ca ne aflam la Bucuresti sau la Capetown, de pilda – adica in emisfera nordica sau in cea sudica, doar observând sensul de rotatie a apei care se scurge. Un element de adevar exista totusi: tot ce se misca pe Terra este influentat de gravitatie. Mase mari de apa in mari si oceane, sau mase la fel de mari de aer se rotesc in sens antiorar (de la stânga la dreapta) in emisfera boreala, cea nordica, si in sens orar in cea australa – sudica. Efectul este insa vizibil doar la mase foarte mari. Nimic nu se poate practic observa la apa ce scurge din chiuveta!
Afara cu florile din camera!?
Se spune – câti dintre noi nu am trait cu aceasta teroare când eram mici – ca nu trebuie sa dormim cu plante in camera pentru ca noaptea ele ne absorb tot oxigenul. Cum? Simplu. In timpul fotosintezei, planta foloseste lumina Soarelui pentru a fabrica molecule organice, „inghitind” astfel dioxid de carbon. Pe timpul noptii, fotosinteza se opreste, ca atare se opreste si fabrica de oxigen, iar dioxidul de carbon nu mai este asimilat de plante. Totusi, cantitatea de dioxid de carbon eliberata este substantial mai mica decât cea de oxigen, asa ca… nu este nici un pericol. Antrenati-va memoria!
Psihobiologul Alberto Oliverio afirma sus si tare: vechea practica prin care scolastica le cerea studentilor sa invete pe de rost, nu are sens. A sta zile intregi invatând pe de rost texte kilometrice nu imbunatateste capacitatea de memorare. Alte tehnici sunt utile: asociatii intre lucrurile care se invata, construirea de secvente logice care ajuta la intelegerea in detaliu a textului citit etc.
Brat de fier” nu exista!
Cu toata parerea de rau pentru cei care vor fi dezamagiti, Poppey nu-si datora puterea sa proverbiala… spanacului! Totul a pornit de la o… eroare de dactilo! Acum peste 100 de ani, un cercetator american studiaza compozitia chimica a cenusii frunzelor de spanac. Gaseste ca ea contine 3 miligrame de fier la fiecare suta de grame de frunze. Când scrie insa la masina, cele 3 mg devin… 30! Alti cercetatori repeta experienta si corecteaza rezultatul. Cifrele exacte sunt comunicate. Prea târziu – mitul „bratului de fier” se nascuse. Lui Poppeye, Olive Oil sau Bluto nu le mai ramânea decât sa-l propage. Milioane de copii vor mânca spanac. Desi alte „verdeturi” sunt chiar si mai bogate in fier……
si altele:
– Pamântul NU este mai aproape de Soare in timpul verii, asa cum se crede. De fapt, periheliul, punctul de maxima apropiere Pamânt
– Soare se atinge la… 3 ianuarie! Mai mult, nu apropierea de Soare determina succesiunea anotimpurilor, ci inclinarea axei terestre.
– Se spune, si este total fals, ca nu trebuie sa aruncam boabe de orez in timpul unei nunti, pentru ca pasarelele care le vor culege se vor… sufoca cu ele!
– Celulele nu sunt – asa cum se crede mai tot timpul – mici. Sau, nu toate. Oul de strut este el insusi o celula, (una singura!), si este clar ca nu avem nevoie de microscop pentru a o examina si studia…
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii