Multi dintre noi considera ca fructele sunt secretul unei sanatati si a unei siluete perfecte si fac eforturi de a consuma cat mai multe, mancand mere oricand au prilejul, ciugulind struguri sau banane la birou sau asteptand cu nerabdare salata de fructe de la desert, dupa un dejun frugal. Dar, cum orice exces de zel este daunator, si fructele consumate in cantitati prea mari ajung sa inceteze a mai fi niste „caramizi” ale unei sanatati de fier, pentru a deveni niste „pietre de moara” pentru organism, ducand la obezitate, pierderea dintilor si la alte probleme medicale.
Nimeni nu poate nega beneficiile aduse de fructe, prin cantitatea de vitamine, fibre si antioxidanti pe care le contin, adica prin tot atatea elemente care ne protejeaza contra bolilor. Autoritatile medicale din multe tari au recomandat chiar consumul a cel putin cinci fructe si legume diferite pe zi. Dar, desi consumul major de vegetale este indicat pentru persoanele normal ponderale, el ar putea dauna celor obeze, celor cu nivel ridicat de colesterol sau cu diabet. Si acest fapt ar explica, spun nutritionistii, de ce anume supraponderalii care cosuma numai fructe si legume continua sa se ingrase.
Creierul, „pacalit” de fructoza
„Oamenii uita sau nu stiu ca fructele, ca toate alimentele, au calorii. Iar caloriile din fructe te pot face sa devii obez, la fel de bine ca si cele din ciocolata. Am avut pacienti care nu intelegeau de ce sunt obezi fiindca mancau sanatos. Dar, dupa ce am discutat cu ei mi-am dat seama ca de fapt mancau prea multe fructe sau beau prea multe sucuri de fructe, luand 300 de calorii in cateva minute! Acesti oameni, de buna credinta, nu aveau habar ca vegetalele contin fructoza si nici ca asimilarea acestei substante ii face sa se simta satui”, explica dr. Carel Le Roux, consultant in medicina metabolica la Imperial College din Londra. Dieteticiana Ursula Arens de la British Dietetic Association spune ca atunci cand mancam zahar, organismul elibereaza insulina, hormon care transmite creierului cand anume am mancat suficient.
„Un nivel inalt de insulina diminueaza apetitul, dar fructoza nu declanseaza acest tip de raspuns, astfel incat creierul nu primeste mesajul ca organismul a atins starea de satietate. Atunci cand mancam fructe, sarim peste acest „buton de oprire”, ceea ce ar putea explica de ce unii dintre noi pur si simplu ne indopam cu fructe, fara sa ne simtim satui, desi caloriile se depun”, precizeaza Arens. Le Roux afirma ca pacientii ar trebui ajutati sa constientizeze pericolul la care se expun consumand fructe in exces: „In special cei cu nivelul colesterolului ridicat ar trebui sa fie atenti. Prea multe fructe genereaza o veritabila explozie de trigliceride. Diabeticii ar trebui sa fie la fel de atenti, deoarece continutul ridicat de fructoza poate creste alarmant nivelul de glucoza din sange”.
La fel de ingrijoratoare sunt si efectele fructozei asupra danturii. Mestecatul fructelor elibereaza zaharuri in cavitatea bucala si aceste zaharuri ataca dintii. Sucurile naturale sunt cu atat mai periculoase, intrucat fructele sunt zdrobite intr-o masura mai mare si astfel mai mult zahar este eliberat in gura. Cu timpul, smaltul dintilor va fi afectat. Nici consumul mare de fructe uscate nu este recomandat – pe langa cantitatea mai mare de calorii, aceste fructe se lipesc de dinti si masele si vor duce la producerea de carii. Secretul, in aceste conditii, ar consta in moderatie. „Asa cum ne abtinem cand e vorba de a manca un pachet de biscuiti cu crema, ar trebui sa ne abtinem si sa mancam in nestire fructe. O banana si un pahar de suc de mere cu cereale, o portocala si un mar dupa-amiaza sunt o cantitate suficienta pentru a nu crea probleme de sanatate.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii