O data cu era digitala, traim in doua lumi: cea analoga, fizica, pipaibila, si cea virtuala, ireala, creata cu ajutorul computerului. Ne-am obisnuit repede cu aceasta alternativa a lumii fizice, si aproape ca nu mai putem trai fara ea. Unde se intalnesc cele doua lumi? Dupa unii experti, Realitatea Mixta (RM) ar fi punctul de intalnire intre cele doua lumi, virtuala si reala, dar ar mai fi o problema si anume domeniul securitatii cibernetice si al intimitatii in mediul online, care, din diverse motive (cel principal fiind dorinta de supraveghere a utilizatorilor de catre entitatile abilitate americane) este cu buna stiinta pastrat ca vulnerabilitate.
Despre cateva din tendintele anului 2018 legate de acest subiect, vorbeste si Institutul Viitorul Azi (FTI), care in acest sens face unele predictii, dupa cum transmitea anul trecut Agerpres.
Unde se duc informatiile personale?
Ideea de Realitate Mixta (RM) cuprinde mai multe tehnologii, toate aparute in urma cu cativa ani, printre care pot fi amintite: Realitatea Augmentata (RA), Realitatea Virtuala (RV), clipuri video filmate la 360 de grade si holograme. Desi mai vechi, aceste tehnologii vor aparea in acest an implementate pe dispozitive care le vor face disponibile pentru consumatori din lumea larga la preturi din ce in ce mai mici. Problema, pe care am amintit-o in mai multe randuri in aceasta pagina, ramane problema securitatii cibernetice a acestor tehnologii care folosesc informatii personale care apoi pot fi traficate unor terte parti. Si daca informatiile prezente pe unele site-uri si agentii guvernamentale sunt pazite cu strasnicie de actiunea unor hackeri individuali impetuosi, informatiile personale ale tuturor utilizatorilor de platforme mobile (smartphone, tablete, laptopuri) sunt la discretia serviciilor specializate occidentale (NSA, GCHC).
FTI considera ca hackerii (?) erodeaza increderea publica in securitatea si intimitatea de care ne putem inconjura in mediul online, dar nu pomeneste nimic despre disparitia intimitatii individuale in cazul tuturor utilizatorilor online. Conform unui centru de cercetari, 86% dintre americani sustin ca si-au luat masuri pentru a-si sterge sau masca urmele pe care le lasa in mediul digital, fiind preocupati sa-si protejeze intimitatea.
Este semnalata insa si deplina neincredere in organizatiile care isi desfasoara activitatea online, de la serviciile de email si motoare de cautare pana la agentiile guvernamentale, chiar daca aceste organizatii promit sa le protejeze intimitatea. Si aici e vorba despre toate companiile online (Google, Yahoo etc) care conlucreaza pentru ca orice activitate pe internet, a oricarui utilizator online, sa fie transmisa catre NSA. Motivarea la indemana este, de fiecare data, securitatea nationala!
Primul Amendament in Era Digitala
Primul Amendament al Constitutiei americane, vechi de 228 ani, consfinteste dreptul cetatenilor la libera exprimare. In lumea reala, stim cum functioneaza, dar in lumea digitala apar noi provocari. Aflam ca dupa demonstratiile violente „Unite the Right” (Uniti dreapta) din orasul american Charlottesville, site-urile GoDaddy si Google au oprit orice servicii pentru site-urile de extrema dreapta. In martie 2016, bot-ul Tay.ai, apartinand Microsoft, s-a lansat intr-o tirada antisemita, homofoba si rasista pe Twitter si a fost scos din uz dupa 24 de ore.
Screenshot-uri cu mesajele sale tweet generate automat au impanzit insa internetul. Aceasta problema nu este exclusiv americana. In 2015 un bot programat la Amsterdam a scris in mod automat si a transmis pe Twitter o amenintare cu moartea. „Astfel de cazuri continua sa ridice controverse in special in ceea ce priveste retelele de socializare.
Cum se aplica amendamentul privind libertatea de exprimare in cazul botilor (roboti, algoritmi creati pentru a transmite mesaje automate)? Cine calomniaza? Botii? Programatorul bine intentionat care a facut respectivul bot? Firma sub numele careia este lansat? Primul Amendament se refera cu claritate la eventualitatea in care autoritatile ar incerca sa suprime libertatea de exprimare, dar el se aplica si in aceste cazuri?”. Iata cateva intrebari si tot atatea probleme aparute in ultimele 12 luni.
O solutie la indemana
O idee interesanta pentru a stopa bresele de securitate, actiunea troli-lor si scurgerile de informatii este cea a retelelor personale. Ele nu sunt bine vazute de autoritati, motiv pentru care multe au fost inchise. Altele continua sa fie active. Printre acestea se numara Alively, o retea privata pentru distribuit continut video; Nextdoor, o retea pentru vecini; MeWe, care ofera un sistem de transfer de fisiere si de socializare privat, sau Signal, care este o retea criptata (marea problema a NSA) pentru grupuri mici. „Daca acest tip de retele vor continua sa castige adepti, organizatiile de presa ar putea considera interesanta studierea unor metode prin care sa-si distribuie continutul in interiorul acestor retele care nu permit motoarelor de cautare sa le indexeze continutul.
Realitatea e un lucru mixt
Anul trecut, cercetatori de la Universitatea din Rochester au prezentat Illumyn 3-D Display, un sistem care foloseste proiectii laser pentru a genera imagini 3D direct in aer. Producatorul de camere video profesionale RED a construit telefonul Hydrogen care poate genera holograme. Mult-asteptatul dispozitiv Hololens de la Microsoft a fost lansat la sfarsitul anului trecut special pentru dezvoltatori.
O alta tehnologie implica Realitatea Virtuala. RV este o realitate complet simulata pe calculator si este posibila doar cu ajutorul unor casti speciale, avand capacitatea de a simula senzatia ca te afli intr-adevar in mediul simulat. Asemenea casti au fost lansate de Google, Microsoft, HTC, Oculus sau Sony. O alta tehnologie virtuala sunt clipurile video filmate la 360 de grade cu un sistem special de camere video, o data realizat, acest clip putand fi urmarit din orice perspectiva sau unghi. YouTube, Facebook si Vimeo ofera clipuri la 360 de grade inca de anul trecut.
Spre deosebire de simularile anterioare, Realitatea Augmentata (RA) nu simuleaza un mediu cu totul nou, ci insereaza elemente din realitatea virtuala in campul vizual al privitorului, adica in mediul real. Tehnologia e veche de cativa ani, de cand exista unele aplicatii pe smartphone care peste imaginile captate de camera foto a telefonului suprapun informatii utile legate de magazinele, restaurantele sau locurile pe langa care utilizatorul trece.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii