Antimateria defineste un concept fizic prevazut de teoria cuantica relativista si care a fost evidentiat fizic în 1932 prin descoperirea pozitronului (antielectronul) în radiatia cosmica; pe rând au fost apoi, descoperiti, antiprotonul, antineutronul, antineutrinul s.a.
Antimateria defineste un concept fizic prevazut de teoria cuantica relativista si care a fost evidentiat fizic în 1932 prin descoperirea pozitronului (antielectronul) în radiatia cosmica; pe rând au fost apoi, descoperiti, antiprotonul, antineutronul, antineutrinul s.a.m.d. Particulele de antimaterie sunt forme extrem de rare, care poseda sarcina electrica opusa asa numitelor particule-surori. Un antiproton va avea, deci, o încarcatura electrica negativa si un antielectron – o sarcina pozitiva. Antiprotonii, descoperiti înca din anul 1955, pot exista – este drept, o durata extrem de redusa de timp – în spatiu, în urma coliziunilor cu particule energetice din radiatia cosmica. Un urias pas înainte în explorarea antimateriei a fost obtinut în 1995 prin „fabricarea”, în uriasele instalatii experimentale elvetiene de la CERN (Centrul european de studii si cercetari nucleare), a atomilor de antihidrogen, care au provocat, prin ciocnirea controlata cu atomii corespunzatori din materie, reactii de anihilare, care tocmai le-au pus în evidenta prezenta precum si existenta lor în intervalul unor nanosecunde!
Printre proprietatile antimateriei se afla caracteristici care, pâna nu de mult, demonstrau imposibilitatea stocarii unor asemenea particule în incinte magnetice sau electrice, considerate de specialisti ca esentiale pentru conceperea oricarui sistem de propulsie…
Aceasta situatie facea ca cercetarile specialistilor americani privind posibilitatea conceperii unui propulsor spatial folosind antimateria sa fie privite cu oarecare scepticism; printre acestea se afla si proiectul specialistilor americani de la Universitatea de stat din Pennsylvania care, ajutati de colegii de la Laboratoarele JPL ale NASA, imaginasera o sonda spatiala dotata cu propulsor care foloseste antimateria! Acest motor neconventional urma sa utilizeze mai putin de un microgram de antiprotoni pentru declansarea unei succesiuni de explozii nucleare controlate, fiecare corespunzând cu aceea provocata de 30 tone de TNT (trinitrotoluen-trotil). Sonda spatiala, cu acest motor, urma sa dispuna de un exceptional impuls de 10000 s si o forta de tractiune de 150 kN, suficiente pentru a transporta o încarcatura utila de 100 tone pe traseul Pamânt-Marte-Pamânt în numai… 120 de zile!
Recent, specialistii de la CERN au depasit acea dificultate majora si au anuntat validarea unei „capcane mobile” pentru mentinerea si transportarea la distante mari a antiprotonilor; tehnologia care a permis aceasta performanta a implicat, în linii mari, „condensarea” antihidrogenului în stare lichida ori solida si apoi confinarea acestuia în containere magnetice apte sa transporte în spatiu, la distante mari, „rezerve” de un microgram de antimaterie…
Înainte de a fi siguri ca vor putea beneficia de „rezervoare” de antimaterie pentru nava lor spatiala, cercetatorii americani au imaginat un sistem de captare a antiprotonilor direct din… spatiul cosmic! Acest proiect care, un timp, a beneficiat de calificativul „Top Secret”, a pornit de la ipoteza profesorului japonez S. Orito de la Universitatea din Tokio, care a sustinut existenta chiar a unor galaxii formate din antimaterie. Ca urmare, NASA a ambarcat pe un urias balon stratosferic aparatura de detectare a antiprotonilor propusa de cercetatorul japonez; întrucât aceasta, chiar miniaturizata, a cântarit aproximativ 2,5 tone (!), stratostatul a avut, la rândul lui, dimensiuni neobisnuite: o înaltime de peste 150 m si un volum de 1,15 milioane metri cubi! Uriasul balon a decolat în august a.c. din Canada si a atins altitudinea de 35 km, patrunzând în stratosfera, unde aparatura sa a înregistrat si a transmis la sol captarea unor antiprotoni. Folosind acest „stand zburator”, cercetatorii americani si cei japonezi spera sa poata capta particule de antiheliu, care pâna la aceasta data nu au putut fi obtinute în laboratoarele terestre prin coliziunea unor particule subatomice. Totodata, aceasta noua descoperire ar confirma teoria conform careia Universul ar contine portiuni formate din antimaterie!
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii