Românii, tari la inventii!
Înca un târg de toamna si-a închis portile la Romexpo, dupa ce, printre numeroasele prezentari incitante, i-a ispitit pe vizitatori si cu traditionalul pavilion „Inventika”. Nu comentam motivele care au facut ca, si în acest an, oferta sa fie la TIB cu mult sub realizarile inventatorilor români, ceea ce nu înseamna ca standurile nu au atras, în mod justificat, public de toate vârstele si categoriile profesionale.
Românii, tari la inventii!
Înca un târg de toamna si-a închis portile la Romexpo, dupa ce, printre numeroasele prezentari incitante, i-a ispitit pe vizitatori si cu traditionalul pavilion „Inventika”. Nu comentam motivele care au facut ca, si în acest an, oferta sa fie la TIB cu mult sub realizarile inventatorilor români, ceea ce nu înseamna ca standurile nu au atras, în mod justificat, public de toate vârstele si categoriile profesionale. Câteva asemenea puncte de interes va vom prezenta si în „Magazin”, în articolul de fata si în materiale viitoare.
Sanatate, înainte de toate
Ca întotdeauna, un domeniu foarte bine reprezentat la Inventika a fost cel legat de dobândirea si întretinerea sanatatii, unde avem realizari cu totul remarcabile, recunoscute si apreciate ca atare pe plan mondial; uneori, din nefericire, mult mai responsabil primite si mai eficient utilizate în strainatate… L-am întâlnit aici pe cunoscutul fizician Ancu Dinca (domnia sa va aparea într-un material amplu, si in pagina de terapii complementare), cu exceptionalele sale dispozitive care elimina efectele nocive ale emisiilor electrocasnice – calculator, telefon mobil, frigider – sau ajuta la vindecarea celor mai diverse boli. Din zona apiterapiei, dr. chim. Nadia Nicolau-Daghie si-a oferit preparatele „Nidapol”, pe baza de pastura, cu înalte calitati ce le recomanda în profilaxii si tratamente naturale.
Oarecum mai insolite, unele inventii preponderent industriale se adreseaza implicit si sanatatii noastre. Astfel, am remarcat o serie de realizari ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, despre care vom relata la momentul potrivit: bioimplanturi; membrana, burete, pansament din colagen; ciorapi de sustinere cu compresie gradata etc. Unicat pe plan mondial, „Filtrul de apa multistadic” realizat de Blue Star International face din lichidul nostru vital un element aproape pur, retinând sau distrugând substante organice, metale toxice, bacterii, paraziti si virusi. O înalta epurare a apelor menajere sau industriale, cu ajutorul ultrasunetelor, realizeaza si inventia ing. Mihai Posa, beneficiari fiind deopotriva omul si mediul. De altfel, trebuie remarcata din nou preocuparea constanta a majoritatii inventatorilor români pentru protectia naturii si îndepartarea efectelor nefaste pe care le au asupra acesteia numeroase activitati umane.
Între „ghiveciul mileniului 3” si pusca fara recul
În felul sau, fiecare inventie presupune o doza mai mare sau mai mica de interes si de valoare practica. Daca numeroase aparate, dispozitive industriale, materiale etc. sunt menite sa aduca mari avantaje economice, nu trebuie ignorate nici realizarile de mai mic impact, însa foarte atractive. De pilda, firma Munplast l-a prezentat în târg pe Sibi, „ghiveciul mileniului 3”, cum l-au numit, care garanteaza o mai buna crestere pentru flori, în conditii ecologice de standard mondial. Ramânând într-o atmosfera casnica, trebuie sa amintim si gratarul ecologic brevetat de Elena-Maria Tudorica. Acesta îmbunatateste arderea gazului metan folosit la gatit, cu 10-14%, poate produce simultan 4-5 feluri de mâncare de calitate superioara fata de gratarele clasice, si pentru una, pâna la o suta de persoane!
Un loc aparte în cadrul târgului l-a ocupat un inventator prolific, care a atins limitele… incredibilului. Vasile Cînciu a realizat (împreuna cu Ion Cioflan) un mecanism care a facut senzatie în strainatate, chiar daca într-un domeniu deloc încântator: industria de armament. Acesta reduce reculul armelor de foc la valori aproape nesemnificative, dar avantajul major este ca el poate fi utilizat si în alte domenii în care apar socuri mecanice puternice. Sa mai amintim si alta prioritate mondiala – cuplajele elastice armate – inventator Miron Pricop – pentru pompe, reductoare de turatie, benzi transportoare etc., care elimina socurile, vibratiile si zgomotele, având o rezistenta foarte mare la uzura.
Prin urmare, si „Inventika 2004” s-a dovedit interesanta, desi unele exponate nu mai constituie o noutate pentru târgurile de acest gen. Ele asteapta însa – cele mai multe, ignorate în mod nemeritat – nu doar vizitatori la stand, ci si pe cei dornici sa investeasca în asemenea inventii profitabile, deseori mai apreciate în strainatate, decât acasa. Dar despre alte astfel de realizari vom relata în articole viitoare.
Plasticul, transformat în paracetamol
O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...
Comentarii