Dupa indelungi studii si experimente, trei echipe distincte de specialisti au reusit sa produca soareci pe baza celulelor epidermei, reprogramate. E vorba despre primele animale care s-au nascut, plecandu-se de la celule diferentiate adulte. Evenimentele s-au produs independent in trei laboratoare (doua chineze si unul american). Celulele denumite SPi (celule stem pluripotente) au fost realizate in 2006 de profesorul Shinya Yamanaka, de la Universitatea din Tokyo. Sunt celule adulte intinerite, care au ajuns in stadiul de celule stem prin injectarea de factori de reprogramare.
Celule in care se concentreaza toate sperantele cercetarii in viitoarea medicina regenerativa, intrucat sunt inlocuitori ideali ai celulelor stem embrionare a caror prelevare si manipulare ridica probleme etice, sanitare si religioase.
Cele trei echipe de cercetatori au recurs la tehnici similare: au intinerit celule ale epidermei la stadiul SPi, prin injectarea de celule placentare, inainte de a le implanta in uterul unui soarece femela. Cea mai performanta a fost echipa americana Scripps Research Institute (California), reusita fiind de 13%, cea a chinezilor fiind de 3,5 % si 1%. E vorba despre soareci sanatosi, rebuturile prezentand malformatii.
DORIN MARAN
Comentarii