Viata peste 10 ani
Daca romanele stiintifico-fantastice ne-au obisnuit cu ametitoare salturi peste timp, dintr-un trecut dinainte de epoca primitiva pâna în „viitoruri” de peste mii si chiar sute de mii de ani, se pare ca este ceva mai greu sa reusim sa ne imaginam lumea de peste..
Viata peste 10 ani
Daca romanele stiintifico-fantastice ne-au obisnuit cu ametitoare salturi peste timp, dintr-un trecut dinainte de epoca primitiva pâna în „viitoruri” de peste mii si chiar sute de mii de ani, se pare ca este ceva mai greu sa reusim sa ne imaginam lumea de peste… zece ani, sa zicem. Pentru ca nimeni dintre noi nu va fi „acolo” sa verifice daca cele imaginate pentru anul 100000, de pilda, vor fi asa cum au fost prezentate, dar sansele sunt evident mult mai mari ca macar o parte din noi sa fim „pe aici” ca sa vedem cum va arata viata în anul 2010. Va fi ea asa cum ne-o prezinta revista italiana Focus, preluând câteva din cele mai spectaculoase inventii ale electronicii si informaticii de astazi? Va fi altfel? Ramâne ca dv., cititorii nostri, sa decideti. Noi nu facem decât sa va oferim o posibila imagine a… noastra si a obiectelor care ne vor înconjura si de care ne vom servi. Si cum indiferent de ce se va întâmpla, afacerile, mâncarea si viata noastra de familie si sociala vor continua sa se numere, cel putin înca un deceniu, printre preocuparile noastre principale, va invit sa le „vizitam”…
La taifas cu Bill Gates si la brat cu Claudia Schiffer
Probabil ca cea mai radicala schimbare a urmatorilor zece ani va fi intrarea în forta pe „piata” afacerilor si a vietii sociale, a hologramelor. Acestea, cum stiti, sunt un fel de „fotografii” tridimensionale care pot fi „transmise” electronic, substituindu-se „originalului”, de care nu se deosebesc decât prin faptul ca …este suficient sa treci mâna prin ele ca sa-ti dai seama ca nu sunt decât „aer”: este drept, un „aer” care vorbeste, se misca, face tot ce face cel care este înlocuit. Aceia dintre Dv. care sunt deja obisnuiti cu tele- si videoconferintele îsi pot imagina cu usurinta cum vor arata ele când în capul mesei va sta chiar Primul ministru sau când Bill Gates în …holo-persoana va veni sa prezideze o discutie de lucru privind situatia produselor inventate de el pe piata româneasca!
Mai mult: veti avea chef de o plimbare prin Roma sau sa pierdeti timpul pe bulevardele Parisului alaturi de… Claudia Schiffer, de pilda; nimic mai simplu! Cu conditia ca si ea sa fie de acord „sa împrumute” hologramei sale propria personalitate. Problema care nu mai este atât de grava în cazul în care parintii sau copiii sau restul familiei nu au cum sa ajunga la timp pentru a aprinde Pomul de Craciun: îsi vor „trimite” hologramele si totul va avea loc ca si cum ar fi si ei acolo! Cel putin asa arata promisiunile lui Stephan Bentos, din Grupul pentru Imagine Spatiala al MIT – super – celebrul Institut pentru Tehnologie din Massachussets. Si lucrurile nu se opresc aici. Se apropie cu pasi repezi…
Nanorobotii
Nu chiar peste 10 ani, dar peste 20-30, da! Robotii viitorului apropiat vor fi atât de… mici, încât va fi nevoie sa poarte prefixul „nano”! Ei vor „circula” pe autostrazile nervoase si sangvine ale corpului omenesc, înregistrând si fotografiind totul si orice, de la stabilirea legaturilor neuronale în creier, la modul în care se declanseaza senzatiile noastre. De ce? Simplu: asa vom putea construi în fine modelul complet al creierului si, dupa acesta, vom putea perfectiona toate generatiile viitoare de calculatoare. Asa vom reusi sa „unim” creiere… „timide”, care vor putea sa împarta macar aceeasi realitate virtuala: chiar si virtual, un sarut ramâne un sarut!
Si tot un nanobot va fi si „carabusul casei” – o combinatie de majordom-femeie de serviciu-bodyguard-secretar pesonal, care va strânge, într-un spatiu nu mai mare decât cel al unui telefon celular, atâta informatie si atâtea instructiuni, încât va putea, efectiv, sa îndeplineasca toate „sarcinile” pe care stapânul casei va dori sa i le încredinteze.
Bucatarie de placere
Si cum sa nu fie asa, de vreme ce ea va deveni de fapt un… partener inteligent, cu care se vorbeste, este adevarat, în limbaj electronic, dar va fi capabil de practic orice, de la comenzile facute la alimentara, la stabilirea menu-ului, tinând seama, evident, de necesitatile si limitele caloriilor fiecaruia dintre „comeseni”!
„Viteza, convenabilitate si aparate care sa nu consume timp” – iata cerintele cel mai des întâlnite la clienti, dupa analizele efectuate de Kevin Caponechi, de la Laboratorul pentru Inovatie si Dezvoltare al General Electrics din Louisville. Solutia? Din nou calculatorul! În câtiva ani va aparea pe piata un scaner portabil, de dimensiu-nea – ati ghicit! – unui telefon portabil, capabil sa citeasca codurile de bare de pe ambalaje si sa stocheze astfel tot felul de informatii. „Creierul electronic al bucatariei” va sti astfel si câte calorii are voie sa consume fiecare membru al familiei si care este „situatia stocului de alimente”, astfel încât gospodina nu va fi niciodata luata prin surprindere de lipsa vreunui ingredient. S-a terminat uleiul, sau zaharul, sau malaiul – calculatorul comanda direct la magazin si din proprie initiativa (el având de altfel un post de observatie… în lada de gunoi, unde „citeste” etichetele pungilor terminate si afla astfel cum scade stocul!)
Grija fata de om…
Daca toate acestea s-ar fi petrecut pe alte vremuri, probabil ca nu s-ar fi ratat ocazia de a se vorbi asa! Si chiar pe buna dreptate. Pentru ca Universitatea din Texas a brevetat un „timbru electronic” care va putea fi aplicat pe fiecare dintre noi dar si pe produse si va permite aceluiasi calculator sa calculeze în timp real, cum se spune, si nivelul de zahar din sângele nostru si sa si „vada” daca, de exemplu, carnea cumparata are salmonela.
Si cumparaturile? Cu cine ne vom mai tocmi, pe cine ne vom înfuria ca „nu lasa din pret”? Ei bine, desi „vechea moda” a cumparaturilor va mai exista probabil doar în carti sau în… filme de epoca, „placerile” nu vor lipsi. Si nici cozile! Doar ca vom sta la „cozi on-line”, urmarind cum variaza preturile de la un minut la altul din cauza fluctuatiilor cerere-oferta si va deveni un adevarat talent sa „plasezi” ordinul de cumparare la magazinul care ofera cel mai bun raport calitate-pret!
Si daca dupa atâtea cozi electronice si discutii on-line va treziti ca va întreaba cineva – sau va întrebati singuri – ca într-o veche reclama, „dar cu dragostea cum stati?”, nu va faceti probleme. Pentru ca pâna si…
Cupidon se electronizeaza
Altfel spus, dragostea devine …stiintifica! Nu este o formulare jurnalistica, ci „baza” pe care si-a construit Michael Borer aparatul cu unde multidirectionale pe care îl va lansa în curând. Acesta are în memoria sa caracteristicile „stapânului” pe care îl serveste si nu face altceva decât sa… caute în multime „sufletul pereche”, cum ar fi spus demult poetii. Adica, le „listeaza” acestora nivelul de educatie, principiile morale, modalitatile favorite de petrecere a timpului liber si evalueaza rapid …compatibilitatea.
Si ca sa fie totul cât mai eficient, vom putea purta pe noi un fel de tatuaje cu nanocristale care îsi vor schimba culoarea îndata ce ne dovedim îndragostiti sau dispusi sa facem noi cunostinte. Ce vom spune atunci? Adio romantism? Sau poate bun venit…
Tamagochi cu dragoste
Nu se poate sa fi uitat dispozitivele japoneze care au generat atâtea discutii, facându-i pe copiii Tarii Soarelui Rasare dependenti de ele! Eficienta Cupidonului electronic pe care intentioneaza sa-l lanseze în curând americanii a fost oarecum demonstrata de experienta unui predecesor japonez: LoveGety, din care s-au vândut doar în anul 1988 peste doua milioane de exemplare, declansând printre tineri adevarate „coups de foudre”. Asa ca, daca mai tinem seama si de Internet, pare ca se apropie destul de repede clipa în care un dispozitiv fixat la curea ne va spune „Atentie: dragoste adevarata la 10 metri pe dreapta!” Poate ca va veti speria (putin) la gândul ca Ted Selker de la Laboratorul Media al aceluiasi MIT vorbeste despre experimente care permit de pe acum descifrarea personalitatii fiecarui om, aflat în fata unui computer si în felul acesta …definirea sufletului-pereche. Poate nu veti fi de acord când el spune ca un calculator stie sa aleaga, mai bine decât un om partenerul perfect si ca doar asa „vom ajunge sa aflam cine suntem cu adevarat, nu cine credem noi ca suntem”. Poate ca Tamagochi-cu-dragoste ne vor da si ele dureri de cap si pâna la urma vom cauta, totusi, altceva… În fond, înca de pe acum suntem…
Conectati cu toata lumea
TUBUL – acesta este numele viitorului nostru partener media, asa cum a fost selectionat printre nenumaratele proiecte primite de catre Ideo, o societate californiana care a ales si celelalte prototipuri ce ilustreaza articolul de fata. „Tubul” ne leaga de tot restul lumii. Pentru ca din el „iese” un ecran extrem de subtire, cu cristale lichide, care se poate conecta instantaneu la Internet, fara nici un fel de fire sau fibre, la simpla comanda vocala, si ne permite accesul la orice ziar din lume sau la orice carte pe care dorim sa o citim (iar daca vrem sa o si avem pe hârtie, va fi suficient sa dam o noua comanda vocala imprimantei pentru a face acest lucru în doar câteva clipe…). Aceasta în timp ce „calculatorul” se afla instalat pe birou sau prins de perete si transformat în televizor pentru a vedea meciul zilei, sau unul din copii l-a luat si-l foloseste pe post de videotelefon, sau un alt membru de familie l-a transformat în arhiva în care, folosind „E-quill” (calimara electronica) „scrie” cu ceea ce peste nu prea multi ani va fi „stiloul viitorului”…
Am uitat ceva?
Sa recapitulam deci: ne vom putea plimba oriunde în lume …fara sa ne miscam din fotoliu; va fi suficient sa apasam pe un buton pentru ca sa ne soseasca direct acasa orice cumparatura de care am avea nevoie; totul, de la bucatarie pâna la primul sarut, va fi perfect septic si fara nici un risc; imaginile noastre si imaginile prietenilor sau partenerilor de afaceri se vor putea întâlni oricând, fara vreo oboseala a vreunuia dintre noi… Vom fi singuri dar …cu totii împreuna! Distantele, barierele spatiale nu vor mai exista. Cele temporale? Probabil ca în alti 10, 50 sau 100 de ani vom rezolva si aceasta problema! Mai e ceva? Este drept ca nu am vorbit de distractie, de o sueta cu prietenii la o cafea, de o bere pe malul lacului, de „entertainment” – dar probabil ca viata, asa cum va începe ea peste zece ani, va fi atât de simpla, de usoara, de plina, încât cine o sa-si mai aduca aminte si o sa mai aiba nevoie de distractie sau de prieteni sau de alte lucruri de felul acesta care tin, nu-i asa, de domeniul trecutului si au iesit din moda?
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii