În dimineata zilei de 8 iunie, vom avea prilejul sa observam un fenomen astronomic deosebit de interesant, pe care nimeni dintre cei în viata nu l-a mai vazut: tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui. Ultima data, aceasta s-a petrecut în anul 1882, deci cu 122 de ani în urma.
În dimineata zilei de 8 iunie, vom avea prilejul sa observam un fenomen astronomic deosebit de interesant, pe care nimeni dintre cei în viata nu l-a mai vazut: tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui. Ultima data, aceasta s-a petrecut în anul 1882, deci cu 122 de ani în urma. Noi suntem însa privilegiati, întrucât alinierea Soare-Venus-Pamânt se va repeta peste numai 8 ani, pe 6 iunie 2012, apoi abia în anul 2117.
O aliniere fascinanta
Trebuie precizat ca nu va fi o eclipsa de Soare, deoarece Venus are diametrul aparent de numai 1/30 din cel solar, insuficient de mare sa acopere complet discul astrului zilei. Pe de alta parte, se stie ca numai Mercur, Venus si Luna pot provoca fenomenul respectiv, pentru ca ele sunt singurele corpuri ceresti aflate între Terra si Soare. Se apreciaza ca tranzitul lui Venus nu este la fel de spectaculos ca o eclipsa, de pilda, însa el are o importanta deosebita pentru astronomie si, în general, pentru omenire. Remarcam numai folosirea acestui prilej la determinarea distantei dintre Pamânt si Soare si la detectarea atmosferei venusiene. Si istoricul observarii sale are partea lui de atractie. Primii astronomi români care s-au aplecat asupra fenomenului au fost, în anul 1874, cunoscutii Stefan Micle, sotul Veronicai Micle, si Neculai Culianu, înaintas al lui Ioan Petru Culianu. Anul acesta, în jurul evenimentului se vor organiza foarte multe actiuni, care vor avea si o componenta educativa pronuntata, la campanie participând milioane de tineri, sub coordonarea Consortiului international „Venus-2004”, la care a aderat si Institutul Astronomic al Academiei Române – potrivit doamnei Magda Stavinschi, directorul IAAR. De asemenea, pentru România este foarte importanta si durata mare a observarii, de 5 ore, 24 minute si 24,3 secunde, începând aproximativ la orele 8,20.
Ochii si… horoscopul
Are o foarte mare importanta protectia ochilor în timpul eclipselor de Soare si al tranziturilor planetare, deoarece orice greseala se poate solda cu consecinte foarte grave, unele chiar iremediabile, pentru vedere. Tranzitul lui Venus se situeaza la limita rezolutiei ochiului uman, deci va putea fi observat cu privirea libera, însa numai cu echipament adecvat, prevazut cu filtre speciale. De ce astfel? Pentru ca retina poate fi expusa la radiatiile solare mai putin de un minut, fara a se înregistra obligatoriu efecte distructive. În schimb, aceste efecte sunt cumulative, iar la folosirea unui instrument optic fara filtre (asezate în fata obiectivului), leziunile se pot produce într-o fractiune de secunda, chiar si atunci când 99% din suprafata discului solar este obturata. Doamna Georgeta Maris, sefa Departamentului Solar din cadrul IAAR, ne-a atras atentia asupra faptului ca ochelarii pastrati de la eclipsele anterioare nu mai trebuie folositi, întrucât în timp îsi pierd din calitatile protectoare. Exista însa si alte metode de a observa fenomenul. Cea mai simpla si mai ieftina este proiectia (cu o oglinda obisnuita, cu instrumente optice sau cu un carton în care s-a practicat un orificiu mic, suportul de vizualizare fiind un carton alb). Se mai folosesc sticlele de sudura, compact discurile sau dischetele obisnuite, sticlele afumate, filmul foto alb-negru, filtrul mylar aluminizat – elemente de protectie asupra carora vom reveni.
Sa mai amintim un aspect „colateral” legat de alinierile corpurilor ceresti, cu o nuanta mai degraba anecdotica. Fara îndoiala, si în acest an astrologii se vor grabi sa prezica felurite evenimente catastrofale sau fericite, dupa caz. Asa cum, de pilda, au facut, cu prilejul ultimei eclipse totale de Soare, celebra Madame Teissier si creatorul de moda Paco Rabanne, cel ce a anuntat ca se va sinucide, daca previziunile lui tragice se vor dovedi eronate; din câte stim, domnia sa se simte înca foarte bine… Asadar, e bine sa stim – asa cum ne-a asigurat d-na Stavinschi – ca alte efecte decât cele educative, deci pozitive, nu vor aparea!
Arca lui Noe localizata pe Imago Mundi
Oamenii de stiinta au descifrat cea mai veche harta din lume gravata...
Comentarii