• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 30 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 30 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Zaharul, dusmanul din farfurie

Zaharul, dusmanul din farfurie

11 iulie 2018
in Stiinta
A A

Cu cateva secole in urma zaharul era doar pentru gustul regilor; azi, rafinat si prelucrat, a devenit bomboana saracului, este prezent pe orice masa, dar si in o multime de alimente. Din delicatesa, zaharul a devenit dusmanul nostru, dupa cum releva si un articol din publicatia britanica New Scientist.

 De-a lungul ultimelor decenii, perceptia asupra zaharului s-a schimbat, cel putin in ochii cercetatorilor. Din produs preferat al cofetarilor de pretutindeni, al torturilor si prajiturilor cele mai rafinate si al retetelor cele mai sofisticate prezentate de bucatarii cei mai mediatizati pe toate canalele de televiziune din lume, zaharul a inceput sa fie aratat cu degetul, ca un dusman al sanatatii oamenilor, ca un produs agresiv, asociat cu o multime de nenorociri, de la obezitate, la diabet si la maladiile cardiovasculare.

 Asta, cu atat mai mult cu cat zaharul este prezent in mai toate produsele industrializate pe care le consumam zilnic, de la fainoase la bauturile carbogazoase. Specialistii au ajuns la concluzia ca daca zaharul e dusmanul numarul unu al sanatatii noastre, atunci trebuie luate si niste masuri pentru protejarea cetatenilor. Si  cand vorbim de masuri, acestea sunt aproape de fiecare data indoielnice. Asta observa si revista New Scientist intr-un articol de la inceputul lunii mai, intitulat Este zaharul adevaratul demon din dieta noastra?

Taxe amare pentru bauturile dulci

 In luna aprilie, in Marea Britanie au fost introduse taxe pentru bauturile racoritoare, toate acestea folosind cantitati uriase de zahar. Aceste masuri au fost preluate si de alte cateva tari precum Franta, Mexic si Finlanda. Acum, o cutie de Cola, de pilda, costa cu 8 pence mai mult (adica 9 eurocenti), desi unele companii, observa autorul articolului, au evitat aceste taxe prin inlocuirea zaharului cu indulcitori sintetici, spre disperarea internautilor.

 Dar cruciada oficiala impotriva prafului alb (altul decat cocaina) nu se opreste aici. Acum, un grup de doctori pretind, oarecum pe buna dreptate, ca trebuie extinsa taxarea si asupra dulciurilor precum ciocolata, bomboanelor, prajiturilor si a biscuitilor.

 Ei au folosit datele privind modul de a face cumparaturile ale unui esantion de 30.000 de britanici pentru a studia ce se intampla cand se maresc preturile la dulciuri si bauturi racoritoare. In ambele cazuri, spune studiul citat, o marire cu 10 la suta a preturilor reduce vanzarile cu aproximativ 7 la suta. Si cum dulciurile aduc in dieta noastra o cantitate dubla de zahar comparativ cu bauturile racoritoare, o marire a preturilor in privinta dulciurilor ar conduce si la o mai mare reducere a consumului, este de parere Richard Smith de la Scoala de Igiena si medicina a maladiilor tropicale din Londra. Observatiile studiului par indreptatite, dar e greu de crezut ca o crestere a preturilor va duce in final la o reducere reala a consumului, dimpotriva, mai curand la o crestere a profiturilor companiilor care vand astfel de produse.

 Statisticile, se mentioneaza in articol, arata ca doua treimi dintre adultii din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi, cifre similare existand si in majoritatea tarilor occidentale. Dincolo de aceste statistici, cauzele obezitatii nu sunt pe deplin cunoscute, desi studii serioase atrag atentia, de mai bine de cateva decenii, ca obezitatea este o maladie metabolica, o boala cronica generata printre altele de nivelul crescut de carbohidrati, de alimentele bogate in zahar, de la legume si fructe, la fainoase, dulciuri si bauturi carbogazoase sau racoritoare.

 Prea mult zahar in dieta noastra nu este singura cauza a obezitatii; si alte elemente concura la aceasta situatie, cum ar fi: aportul caloric crescut, alimentele procesate, o viata sedentara. Ei bine, pare curioasa concentrarea pe marirea preturilor doar la bauturile racoritoare, cata vreme o multime de alte alimente, cum ar fi cele procesate industrial, la fel de nocive pentru sanatate, beneficiaza de publicitate pe scara larga si de preturi scazute tocmai pentru cresterea consumului lor (!).

 Dovezile stiintei nutritiei, acelea care leaga problemele de dieta de starea de sanatate, sunt deocamdata subtiri, spre deosebire de cele care leaga fumatul de cancerul de plamani si de bolile inimii.

 De ce? Pentru ca studiile legate de nutritie se bazeaza doar pe cercetari „observationale”, analizand doar ceea ce mananca oamenii, si nu pe o analiza holistica, a transformarilor metabolice petrecute in organism. De aceea majoritatea studiilor sunt de suprafata, lipsite de substanta, pline de sfaturi contradictorii si bizare. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca multe dintre aceste studii sunt partinitoare, servind anumitor scopuri, platite in numele unor interese, care nu privesc nicidecum sanatatea oamenilor.

 Asa se explica de ce studiile si observatiile legate de diete s-au modificat de-a lungul deceniilor.

 Sa ne amintim, in urma cu 50 de ani, demonul dietelor erau considerate grasimile, in primul rand grasimile animale, in special din carne si lactate, mai ales dupa aparitia studiului lui Ancel Keys. Auzim si azi nutritionisti care recomanda pieptul de pui fara piele (grasime), cu legume si fructe! Apoi a fost demonizat colesterolul, o substanta grasa prezenta in produsele animale; ouale erau aproape interzise sau acceptate maximum doua pe saptamana! Azi, cand s-au mai lamurit cercetatorii ca acest colesterol din alimente nu are legatura cu nivelul de colesterol din sange, virtutile oualor a fost reabilitate, chiar daca doar cu jumatate de gura. Studii mai vechi si mai recente atrag atentia si asupra grasimilor saturate naturale (unt, untura, carne grasa), ale caror calitati sunt redescoperite, chiar daca doar pe la colturi.

 Tot asa ni s-a transmis ideea sa inlocuim untul (grasime saturata) foarte „rau”, cu uleiurile vegetale (grasimi nesaturate), foarte „bune”. Azi nu exista reteta a vreunui bucatar (numit acum chef) care sa nu foloseasca ulei de masline, evident extra virgin! Numai ca de decenii uleiurile vegetale si produsele procesate precum biscuitii si alte dulciuri se bazeaza pe grasimi trans, considerate acum o adevarata otrava pentru arterele noastre. In vreme ce studiile serioase demonstreaza ca grasimile saturate n-ar trebui sa lipseasca din dietele sanatoase si ca aruncarea untului la cos n-a fost o idee buna.

 In fine, acum, noul inamic public pentru sanatatea noastra este considerat zaharul, care a luat locul grasimilor saturate. E bine, dar in fata schimbarilor multiple de dusmani, a inducerii unei mentalitati care trebuie schimbata doar de nutritionistii ce stabilesc care sunt acele alimente „rele” sau „bune”, ar trebui sa fim ceva mai atenti, mai ales in privinta modificarii dietelor noastre. Caci, sa nu uitam, ei merg pe un taram stiintific deocamdata nesigur.

 Viitorul ne va spune daca taxarea zaharului din bauturile racoritoare va duce la beneficiile scontate asupra sanatatii noastre.

 Previziunile spun ca nu…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Lunetistii, arma secreta contra Wehrmacht

Urmatorul Articol

Tema: “DANSUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Spectacolul cunoasterii

Misteriosul mecanism de la Antikythera

5 mai 2025

Mecanismul de la Antikythera este, fara îndoiala, unul dintre cele mai impresionante...

Spectacolul cunoasterii

Un vaccin revolutionar împotriva cancerului

5 mai 2025

Tehnologia de vaccinare cu ARN mesager s-ar putea dovedi utila nu doar...

Spectacolul cunoasterii

Specia care se reconstituie în natura

22 aprilie 2025

Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...

Urmatorul Articol

Tema: “DANSUL”

19 iulie 1890 - S-a nascut George al II-lea al Greciei

Horoscopul saptamanii: 23-29 iulie 2018

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.