Povesti in jurul focului
Ca într-o veritabila „gradina a lui Iocan” din romanul Morometii, acum 750.000 de ani oamenii preistorici se pare ca se strângeau în jurul focului pentru a gândi la viitor.
Povesti in jurul focului
Ca într-o veritabila „gradina a lui Iocan” din romanul Morometii, acum 750.000 de ani oamenii preistorici se pare ca se strângeau în jurul focului pentru a gândi la viitor. Aceasta este concluzia autorilor unui studiu publicat saptamâna trecuta în revista Science.
Dupa datele cercetatorilor, omul primitiv vâna animale, consuma carne si utiliza focul pentru „barbecue” (gratar) undeva în zona unui sit numit Gesher Benot Ya’aqov, în nordul Marii Moarte, din ceea ce azi este statul Israel. Activitatea sustinuta de a face focul a transformat omul primitiv, într-un mod spectaculos, „atât in comportamentul fata de alimentatie, cât si în privinta apararii si a interactiunii sociale”, spune autorul principal al studiului de la Universitatea ebraica de la Ierusalim, care mai releva si faptul ca locul cu pricina a început sa fie populat în urma cu 790.000 de ani. Dovada sunt unele lemne arse, pietre si oase, ramasite ale animalelor puse pe gratar. Au fost descoperite resturi arse din diferite esente de arbori, dar si de plante, ceea ce lasa impresia ca omul facea focul si pentru a se încalzi sau pentru a face fata pericolelor potentiale, nu doar pentru a-si prepara dejunul. Înainte de aceasta descoperire, siturile descoperite în Europa si Asia aratau ca focul era utilizat acum 500.000 de ani; de acum, aceasta straveche îndeletnicire este aruncata cu un sfert de milion de ani mai înapoi. Dar folosirea focului acum 750.000 de ani a însemnat, dupa autorii studiului, si un alt lucru hotarâtor pentru ci-vilizatia umana: colonizarea teritoriilor reci ale Europei care a început acum 800.000 de ani. Toate bune si frumoase, dar cercetatorii au si o necunoscuta în toata reteaua de supozitii: ei nu stiu deocamdata cine erau cei care populau situl din nordul Marii Moarte, cine erau cei care se strângeau în jurul focului pentru a-si imagina viitorul, homo erectus (disparut) sau versiunea arhaica a omului modern, Homo Sapiens.
Întrebare fara raspuns
Asadar, chiar si pe aceasta scara restrânsa, sub un milion de ani, din cele 4,5 miliarde de ani ai Pamântului, cine îsi imagineaza ca civilizatia din care facem si noi parte, veche de doar 7.000 de ani, este singura din istoria Pamântului? Întrebare: câte civilizatii ca a noastra au existat în toata aceasta perioada de 750.000 de ani? Un raspuns pe care nu-l vom afla, probabil, niciodata.
2. De la 1 mai locuitorii vechiului continent au descoperit un nou punct pe hartaIn buricul Europei
Un grup de cercetatori de la Institutul geografic national francez a calculat, a desenat pe harta si a ajuns la concluzia ca, începând de pe 1 mai, data de nastere a noii Europe largite, centrul Europei este localitatea Kleinmaischeid din Germania. Situata la 7’35’50” longitudine estica si 50’31’31” latitudine nordica, satucul din vestul Germaniei, de numai 1.300 de suflete, a devenit „buricul Europei” cum îi place sa zica primarului Horst Rasbach. Aflata în apropierea autostrazii A3, în Kleinmaischeid exista o statie de benzina („ultima înainte de autostrada”), un salon de coafura, doua restaurante-pensiune, un teren de skateboard, trotuare curate si un teren de sport. Locuitorii, care au aflat doar în urma cu doua saptamâni ca sunt „buricul Europei”, au ramas cu gura cascata pentru ca, asa cum spune proprietarul bacaniei, „aici este locul în care nu se întâmpla nimic”. Oricum, „buricul Europei” se va muta în alta parte, începând din 2007, anul în care vom intra si noi în Europa, împreuna cu Sadoveanu.
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii