• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Asia XXI

Asia XXI

2 mai 2002
in Glob
A A

          Ma aflu inca sub impresia puternica pe care mi-au lasat-o India si Bangladesh-ul. Caci ma asteptam sa simt parfumul de Risikeshi al lui Mircea Eliade – si m-am trezit intr-o tara a contrastelor! Un urias care incepe sa ridice capul deasupra planetei – matematicieni de geniu ca Wikramasinghe si Chandrasekar, miliarde de dolari câstigati, anual, din productia de software (programe de calculator), literatura demna de Premiul Nobel (cândva, Rabindranath Tagore, acum, Arundata Roy si Naipaul), constructii sublime, ca Taj Mahalul si moscheea Qutub-Minar (cu al ei minaret in horbote si stâlpul de fier care niciodata nu rugineste) – dar care are, parca pentru contrapunct, peste 300000000 de analfabeti, saracie lucie, pentru cei mai multi dintre locuitorii ei, si mizerie cât pentru cinci continente.

          Ma aflu inca sub impresia puternica pe care mi-au lasat-o India si Bangladesh-ul. Caci ma asteptam sa simt parfumul de Risikeshi al lui Mircea Eliade – si m-am trezit intr-o tara a contrastelor! Un urias care incepe sa ridice capul deasupra planetei – matematicieni de geniu ca Wikramasinghe si Chandrasekar, miliarde de dolari câstigati, anual, din productia de software (programe de calculator), literatura demna de Premiul Nobel (cândva, Rabindranath Tagore, acum, Arundata Roy si Naipaul), constructii sublime, ca Taj Mahalul si moscheea Qutub-Minar (cu al ei minaret in horbote si stâlpul de fier care niciodata nu rugineste) – dar care are, parca pentru contrapunct, peste 300000000 de analfabeti, saracie lucie, pentru cei mai multi dintre locuitorii ei, si mizerie cât pentru cinci continente…
          …Si totusi, uriasul se ridica, incet-incet si se freaca la ochi, incercând sa-si limpezeasca vederea. Stie ca un om din cinci pe Pamânt este indian. Are constiinta stravechimii civilizatiei sale – inceputurile sapientei, de la Harrapa, Mohenyo Daro si civilizatia Indusului. Are simtamântul puterii care o sa vina, daca isi educa cortexul national – intr-un miliard de exemplare! – si daca isi inalta scoala la nivelul veacului in care traim. Foloseste, cu dibacie, o unealta otravita, pe care i-a lasat-o colonizarea britanica: limba engleza, cu care isi „leaga” cetatenii, altfel vorbitori a peste 800 de limbi si dialecte, si cu care iese in lume. Sau prin care aduce lumea la ea acasa – caci, aflati, nu numai ca romanele scrise de indieni se vând bine in lumea larga, nu numai ca sutele de filme fabricate la Hollywood-ul local (numit Bollywood!) au miliarde de spectatori indieni, in India, dar si aiurea (caci zeci de milioane de indieni traiesc in afara granitelor Indiei) dar, urmare a indemânarii dobândite in folosirea PC-ului (calculatorului personal), contabilii indieni preiau, dimineata, când ajung la serviciu, date furnizate de institutiile si societatile americane (unde s-a lasat noaptea), le prelucreaza de-a lungul zilei indiene si le transmit seara inapoi, in SUA, unde este dimineata, unde americanii preiau exercitiul contabil executat de indieni pe PC-urile lor, ieftin si bine, toata lumea este multumita. Iar in Bangalore, la un alt nivel, intr-un fel de Silicon Valley, in varianta indiana, cele mai bune creiere ale subcontinentului lucreaza in echipa, pentru „construirea” programelor-expert, adica a asa-numitului software de mare performanta, „marfa” foarte scumpa, pentru retelele de calculatoare si supercomputerele lumii.
          Mai adaug ca India Times (ziar de 1 milion de exemplare, zilnic) a anuntat prezenta delegatiei române la târgul „Education India 2002” si spicuiesc, din acelasi ziar, pentru cititorul curios sa stie cum va fi continentul Asia in acest secol, doua stiri-simbol. Prima se refera la mariajul dintre sateliti si agricultura, marea companie indiana Tata Chemicals anuntând un program de utilizare a teledetectiei pentru fermierii locali. Mai exact, Agentia Nationala de Teledetectie (NASA), folosind ceea ce se numeste Sistemul Geografic de Date (obtinute prin sateliti), pregateste „seturi de initiative” pentru taranii din 345 de sate (intr-o prima etapa), cu date despre componenta solului, umiditatea locala, semintele potrivite, plan al lucrarilor care trebuie facute. Cu câstig categoric la recolta, ne asigura teledetectionistii indieni. A doua stire: compania Aksh OptiFibre „ataca” mediul rural, cablând locuintele satenilor indieni – ceea ce inseamna telefon, Internet si e-administration (guvernare electronica) in fiecare casa! Programul se numeste „Gramdoot” si inseamna sunet, voce, video, plus date utile tuturor domeniilor de viata.
          …Si, de fapt, inseamna un salt extraordinar pe care un „subcontinent al foamei” il face, iata, in intâmpinarea zilei de mâine…
          

ShareTweet
Articolul precedent

Budinca de taietei

Urmatorul Articol

Biftec haiducesc

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Biftec haiducesc

Crap special

Salata

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.