Elefantii sunt un subiect de ample controverse. Doar in anul 2006 au fost ucisi peste 23.000 de elefanti. Unele tari de pe continentul african au declarat ca numarul acestora s-a inmultit excesiv, altele militeaza pentru protejarea lor ca urmare a diminuarii populatiilor. Desi comertul international cu fildes a fost interzis din 1989, braconajul este deosebit de activ, atingand cote alarmante datorita grupurilor de tip mafiot. In SUA, importul ilegal de fildes, alimenteaza afaceri prospere, cele mai mari cantitati de aur alb provenind din China si Japonia. (Piata de fildes din SUA este pe locul doi in lume, dupa Hong Kong.) O mare parte din bijuteriile si obiectele decorative sunt achizitionate de persoane particulare prin intermediul internetului. Prin site-ri de vanzari online cum ar fi, de pilda, celebrul Ebay in care 94% din obiecte de acest gen sunt ilegale.
500.000 de elefanti mai traiesc pe continentul african. In 1979 numarul lor era de 1,3 milioane. De 18 ani comertul cu fildes a fost interzis dar traficul continua. Evenimentele „dramatice” in acest sens sunt nenumarate. In 2002, de pilda, la Singapore a fost confiscat un stoc de 6,5 tone de aur alb rezultat dintr-un masacru in care au fost exterminate, intre 3000 si 6000 de pachiderme. Cinci ani mai tarziu, analizele ADN au relevat faptul ca fildesii au fost prelevati din cadavrele elefantilor, in special din regiunea nordica a Zambiei.
O surpriza pentru autoritati care presupuneau ca un stoc de o astfel de importanta provenea din mai multe zone. Si o usurare pentru celelalte tari in care se afla specia ucisa (Loxodonta africana cyclotis). Cat priveste nivelul braconajului, Zambia a raportat doar uciderea a 135 de elefanti in 10 ani! Conform estimarilor serviciilor vamale, mai putin de 10% din produsele de contrabanda (arme, droguri, fildes etc.) au fost interceptate.
Originea elefantilor a fost reperata de cativa oameni de stiinta de la Centrul de prezervare a speciilor de la Universitatea din Washington care au comparat esantioanele cu o harta geografica si genetica a elefantilor din Africa intocmita in 2004, plecandu-se de la un numar de 500 de pachiderme. Autoritatile dispun asadar de un instrument eficace pentru a distruge punctele fierbinti ale braconajului care impun intarirea legilor si a mijloacelor de combatere a acestui flagel.
Acum pot fi identificati fildesii, filierele si obiectele vandute pe principalele piete mondiale: Abidjan, Lagos, Dakar, Cairo, Bangkok, Tokyo, Osaka… (Doar vanzarile catre Japonia, provenind din Zambia se ridica la 4 milioane de euro.)
DORIN MARAN
Comentarii